Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Het sturen van sexy foto’s kan onderdeel zijn van iemands seksleven. Zeker voor jonge mensen bij wie het sociale leven voor een deel online plaatsvindt. Maar lang niet iedereen zit op een dickpic te wachten. Wat weten we uit onderzoeken over het ongevraagd sturen en ontvangen van dickpics en ander seksueel getint materiaal? Vijf vragen aan expert Willy van Berlo van Rutgers.
“Als je kijkt naar het ongevraagd ontvangen van naaktfoto’s en dergelijke, dan komt dat best veel voor, vooral onder jonge vrouwen. Bijna een kwart van de meisjes van 16 of 17 jaar (23%) en 13% van de vrouwen van 18 tot 24 jaar ontving het afgelopen jaar tegen hun wil naaktfoto’s of seksfilmpjes van iemand anders. Ook homoseksuele mannen (14%) en biseksuele vrouwen (11%) krijgen er relatief vaak mee te maken (PHGSG 2022, WODC & CBS). Vrouwen boven de 24 en heteromannen overkomt dit veel minder vaak.
Uit het onderzoek ‘Dickpics onder de loep’ van EOKM blijkt dat één op de vijf meisjes en vrouwen boven de 12 jaar wel eens een dickpic heeft ontvangen (Van Welzen & Pessers, 2023).[1] Vaak meermaals en het merendeel van onbekenden. Bijna geen van de ontvangers (88%) vroeg om het sturen van een dickpic, stemde ermee in of gaf hints om er een te ontvangen. Het onderzoek laat zien dat bijna twee keer zoveel mannen naaktbeelden van zichzelf sturen als vrouwen.”
“Er is best veel onderzoek gedaan naar de motieven van mannen om ongevraagd dickpics te sturen. Dat levert een gevarieerd repertoire aan motieven op. Eén ding valt hierbij wel op: deze mannen bedoelen het over het algemeen niet verkeerd. In een niet representatief onderzoek lieten de meeste dickpicdelers weten dat ze de ander wilden laten weten dat ze haar aantrekkelijk vonden. Ze hoopten dan ook op een positieve reactie, bijvoorbeeld dat de ander opgewonden zou worden van de foto of misschien wel sexy beelden terug zou sturen. Omdat ze de foto dus eigenlijk bedoelden als een compliment, hoopten ze dat het de ontvanger een goed gevoel zou geven (Oswald et al., 2019).
Andere onderzoeken laten ook zien dat mannen op een complimentje over hun penis hopen of dat het een manier is om het gesprek een seksueel tintje te geven. En als je het maar vaak genoeg probeert, krijg je misschien toch uiteindelijk een positieve reactie, is de gedachte (Trouw, 2022).”
“Dat verschilt, maar positieve gevoelens worden maar zelden gerapporteerd. Uit het onderzoek van het EOKM blijkt dat 76% van de ontvangers, zowel vrouwen als mannen ‘walging’ ervaart bij het krijgen hiervan. Terwijl 86% van de verzenders juist hoopt seksuele opwinding te bereiken. Na ‘walging’ vindt een grote groep (60%) het ontvangen ‘ordinair’. Slechts 2% zegt seksueel opgewonden te raken.
Mannen zijn beduidend positiever over het ontvangen én het versturen van een dickpic, blijkt uit het onderzoek van het EOKM. Vrouwen zien het vaker als onvrijwillige seksuele interactie en vinden het vaker beledigend.
In het eerder genoemde Britse onderzoek ervaart maar 14% van de vrouwen die wel eens een dickpic heeft ontvangen deze als “sexy”, en daar zitten ook de vrouwen die om de dickpic hadden gevraagd nog eens bij. Deze vrouwen geven vooral aan dat ze dickpics ‘vies’ of ‘stom’ vinden. Het ongevraagd confronteren van anderen met beelden van een geslachtsdeel ervaren veel vrouwen als dominant gedrag. Ze willen zelf kunnen bepalen wat ze zien. Het beschadigt daardoor het gevoel van autonomie en controle van de ontvangers (Amundsen, 2021).”
“Online seksueel getinte beelden delen, is echt alleen leuk als de ontvanger dat ook wil. Een grote meerderheid (86%) van de verzenders hoopt seksuele opwinding te bereiken, maar slechts 2% van de ontvangers wordt er opgewonden van (EOKM). Wij vinden net als het EOKM dat je van tevoren bij de ander moet checken of het oké is als je een dickpic stuurt. En respecteer het vooral ook als iemand ‘nee’ zegt. Een ongevraagde dickpic kan intimiderend zijn voor de ontvanger. In dat geval is het gewoon seksueel grensoverschrijdend gedrag.”
“Laat aan diegene van wie je de foto hebt ontvangen weten dat je er niet van gediend bent. Heb je last van deze vervelende ervaring, weet dat erover praten helpt. Zoek iemand die je vertrouwt. Je kunt ook melding maken bij Helpwanted. Deze landelijke organisatie biedt praktische, juridische en emotionele hulp aan mensen van alle leeftijden die met online seksueel misbruik te maken hebben.”
[1] In dit onderzoek is niet gevraagd naar seksuele oriëntatie
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.