Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Ruim 1,8 miljoen personen van 16 jaar en ouder gaven in 2022 aan slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag te zijn geweest in de afgelopen 12 maanden. Dat aantal is toegenomen van 11 procent in 2020 naar 13 procent in 2022. Respondenten rapporteerden vooral meer seksuele intimidatie.
Dat blijkt uit de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Grensoverschrijdend gedrag die het Centraal Bureau voor de Statistiek uitvoerde in opdracht van het WODC. De meting vond plaats in maart en april 2022 onder ruim 24.000 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Dat was kort nadat er in de media veel aandacht was voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Onder andere naar aanleiding van een aflevering van het programma BOOS over gebeurtenissen rondom het programma The Voice of Holland.
Willy van Berlo, expert van Rutgers, is niet verbaasd over de cijfers en de gerapporteerde toename. “We weten al langer dat seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld in Nederland een groot probleem zijn. Deze cijfers bevestigen dit opnieuw.”
Invloed
Het is heel goed mogelijk dat de invloed van alle aandacht voor seksuele grensoverschrijding terug te zien is in de cijfers: “Het brede publieke debat lijkt ertoe te hebben geleid dat mensen seksuele grensoverschrijdend gedrag eerder onderkennen. Ongewenst seksueel gedrag en seksuele intimidatie werden voor die tijd waarschijnlijk eerder normaal gevonden,” zegt ze. “Je kunt de toename ook als een positieve ontwikkeling zien. Mensen worden zich steeds meer bewust. Seksuele grensoverschrijding hoort er niet bij en dit soort gedrag hoef je niet te accepteren.”
Seksuele intimidatie
De stijging komt vooral door de toegenomen rapportage van offline en online seksuele intimidatie. Bij offline seksuele intimidatie gaat het om ervaringen zonder fysiek contact, zoals seksueel getinte opmerkingen of het moeten aanschouwen van seksuele handelingen. Online intimidatie gaat om ongewenst seksueel gedrag dat via sociale media, WhatsApp, (video)chat of e-mail plaatsvindt, zoals het ongevraagd toesturen van een foto van geslachtsdelen. “Uit het onderzoek blijkt dat fysieke seksuele grensoverschrijding niet is toegenomen,” zegt Willy van Berlo.
Vooral jonge vrouwen zijn kwetsbaar voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bijna de helft van de jonge vrouwen van 16 tot 18 jaar, en ruim de helft van 18 tot 24 jaar, is in 2022 slachtoffer geweest. Van de biseksuele vrouwen rapporteerde 46 procent slachtofferschap van seksuele grensoverschrijding en van homoseksuele mannen 34 procent. Maar weinig slachtoffers vertellen over wat hen is overkomen aan instanties als de politie en het Centrum Seksueel Geweld.
Lees meer over het onderzoek op de website van WOCD.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.