Zoeken
Stories – Campagne

Summer of Love

Het is volop zomer en de coronamaatregelen worden steeds meer versoepeld. Eindelijk kunnen jongeren weer flirten en feesten. Maar… hoe ging dat ook alweer?

Om jongeren op weg te helpen naar een leuke, sexy en veilige zomer lanceert Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, samen met Soa Aids Nederland en de GGD’en, speciale online voorlichting via summeroflove.sense.info.

Ook komt Rutgers met de vernieuwde campagne ‘Ben je oké?’, waarmee horeca, poppodia en studentenverenigingen ongewenst seksueel gedrag kunnen voorkomen.

Doe je mee? Samen kunnen we ervoor zorgen dat jongeren een leuke, sexy én veilige zomer tegemoet gaan, met respect voor elkaars wensen en grenzen!

abstracte Illustratie van feestende flirtende jongeren op het strand tijdens de Summer of Love

Update 9 juli 2021
Het kabinet heeft vanwege de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen op 9 juli nieuwe maatregelen aangekondigd. Dat is nodig, maar ook jammer voor iedereen die zich zo heeft verheugd op een onbezorgde zomer vol feestjes, festivals en seksualiteit. We willen alle horeca- en festivalondernemers een groot hart onder de riem steken. Op naar een vrolijke veilige zomer waarin we met z’n allen het virus weer indammen. Let op elkaar en maak als het gaat om relaties en seks verantwoordelijke keuzes.

Aanleiding

Uit recent onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland (februari, 2021) blijkt dat corona jongeren belemmerd heeft in hun relationele en seksuele ontwikkeling. Jongeren van 16-20 jaar hadden beduidend minder dates en minder seks dan voor de coronacrisis. “Het aantal jongeren dat dates had, daalde van 51% voor corona naar 21% tijdens de tweede lockdown,” zegt Luc Lauwers, programmamanager Seksuele vorming bij Rutgers.

De beperking van sociale contacten heeft het liefdesleven van jongeren dus nagenoeg stilgelegd.”
Luc Lauwers. programmamanager Seksuele vorming bij Rutgers

Campagne: Ben je oké?

Horeca, poppodia, studentenverenigingen en introductiecommissies starten hun activiteiten weer  volop op na maanden van restricties. Veel organisaties werken met nieuw barpersoneel, zij maken zich zorgen over de losbandigheid van het publiek en vragen naar richtlijnen hiervoor.

Voor horeca, festivals en studentenverenigingen komt Rutgers daarom deze zomer met de toolkit: Hier is het oké. Deze toolkit helpt kroegen, poppodia, studentenverenigingen en festivals maatregelen te nemen en beleid op te stellen waarmee zij ongewenst seksueel gedrag zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Hier is het oké bestaat uit een uitgebreide checklist, een instructiekaart voor achter de bar en op verenigingen. Ook bevat de toolkit instructievideo’s waarmee horecapersoneel en mentoren van nieuwe studenten ongewenst seksueel gedrag kunnen herkennen en weten hoe te handelen als het toch plaatsvindt.

Hier is het oké is een aanvulling op de publiekscampagne Ben je oké?, die ongewenst seksueel gedrag tijdens uitgaan al langer bespreekbaar maakt. Meer informatie staat op www.benjeoke.nl/hierishetoke.

Jongerenvoorlichting Sense.info

De speciaal ontwikkelde Zomer Tips & Tricks op summeroflove.sense.info linkt naar de landelijke seksuele voorlichtingssite Sense.info en geeft jongeren op een positieve manier – aan de hand van tips, ervaringsverhalen, oefeningen en interventies – kennis en vaardigheden om hun seksuele ontwikkeling na de coronacrisis voort te zetten. Ook krijgen jongeren antwoord op vragen die leven: flirten en feesten na corona… hoe ging dat ook alweer? Hoe flirt ik oké? Is testen op soa’s net zo normaal als op corona? Is mijn body beach-ready? En hoe weet je eigenlijk wat de ander fijn vindt? In vijf stappen naar een leuke, sexy zomer!

Met de zogenoemde summer of love op komst is het hoog tijd dat we jongeren met gerichte activiteiten versterken en hun geheugen opfrissen over hoe je het met elkaar leuk en veilig houdt.”
Luc Lauwers. programmamanager Seksuele vorming bij Rutgers
1/2
Twee vrouwen liggen samen in lingerie op bed te knuffelen
Zomer tips & tricks

Check deze 5 stappen. Dan ben je helemaal klaar voor een leuke, sexy zomer.

Naar de Summer of Love
Vrienden van Rutgers op de borrel, twee vrouwen lachen blij in de camera.
Studie- en studentenverenigingen

Zo voorkom je ongewenst seksueel gedrag in jouw podium, kroeg, studentenvereniging of festival.

Download de toolkit

Wat kun jij doen?

Rutgers wil er samen met zoveel mogelijk andere organisaties en professionals voor zorgen dat jongeren een leuke, flirterig én veilige zomer tegemoet gaan. Met respect voor elkaars wensen en grenzen en in achtneming van de coronamaatregelen van de Rijksoverheid. Wil jij ook jongeren hierbij ondersteunen? Mobiliseer je netwerk om jongeren deze zomer extra te ondersteunen of communiceer direct met jongeren:

  • Communiceer je direct met jongeren? Deel de Zomer Tips & Tricks! Klik op de banner ‘Zomer Tips & Tricks’ voor meer informatie.
  • Heb je contact met horecagelegenheden en studentenverenigingen? Verspreid de Hier is het oké toolkit in je netwerk. Met deze toolkit kunnen kroegen, poppodia, studentenverenigingen en festivals hun locaties veiliger maken. Klik op de banner ‘Ben je oké?’ voor meer informatie.
  • Draag je bij aan de studentenintroductiedagen? Bekijk en deel de instructievideo voor mentoren van nieuwe studenten. Neem contact met ons op om te bespreken wat je in jouw studentenstad kunt doen deze zomer en welke gadgets van Ben je oké? er dit jaar zijn. Klik op de banner ‘Ben je oké?’ voor meer informatie.
  • Heb je contact met leerkrachten of werk je in het onderwijs? Lees de tips voor onderwijsprofessionals in het middelbaar onderwijs hoe je jongeren kunt ondersteunen in hun seksuele ontwikkeling deze summer of love. En deel in je netwerk!
  • Werk je in de zorg? Lees en deel de tips voor zorg- en welzijnsprofessionals over hoe je jongeren kunt ondersteunen in hun seksuele ontwikkeling tijdens deze summer of love.

Contact

Voor vragen kun je contact opnemen met Karlijn de Blécourt, k.deblecourt@rutgers.nl. Voor persvoorlichting 06-46193549 of communicatie@rutgers.nl.

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories!

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.