Gerelateerd
Bekijk ook onze andere stories!
Foto: Desiree Honkoop
De 55-jarige Desiree Honkoop is Jeugdzorgwerker bij Parlan in Noord-Holland, waar zij hulp en behandeling biedt aan kinderen en jongeren die door complexe problematiek in hun ontwikkeling worden bedreigd. Ook heeft zij de trainingen Girls’ Talk en Make a Move van Rutgers gevolgd, en geeft zij counceling over anticonceptie aan jongeren. Desiree vindt het belangrijk dat jongeren kunnen genieten van hun seksualiteit en de daarbij behorende grenzen aangeven en kunnen herkennen bij de ander. “Hoe vaker je deze gesprekken voert, hoe gemakkelijker het je afgaat.”
“Ik ben Desiree Honkoop, ik ben 55 jaar jong en werk sinds 1992 als Jeugdzorgwerker bij Parlan in Nood Holland. Parlan biedt hulp en behandeling aan kinderen en jongeren die door complexe problematiek of situatie in hun ontwikkeling worden bedreigd.
Ik heb eerst gewerkt op een behandelgroep, fasehuis en Kamertraining (met een Ambulant stukje) en sinds drie jaar werk ik als Ambulant Jongerencoach.
Ik kom bij de jongeren thuis om hen te ondersteunen en aandacht te geven. Dit kan in diverse vormen, zoals wandelen, sportieve activiteiten doen, gesprekken met elkaar, oefenen van angsten in het openbaar vervoer, aanwezig zijn bij schoolgesprekken, boodschappen doen met een jongere en samen koken. De jongere kan met mij praten over onderwerpen die ze liever niet met hun ouders of vrienden bespreken.”
“Ik zeg wel eens gekscherend dat ik jongeren de leukste wezens op aarde vind. Ik ben zelf natuurlijk ook jong geweest en ik weet vanuit mijn eigen ervaring, waar je zoal mee kunt worstelen. Door een vertrouwensband met jongeren op te bouwen, hoop ik hen het vertrouwen te geven dat zij oké zijn in wie zij zijn als persoon. Dat door te ontwikkelen en te groeien, je daar alleen maar nog meer profijt van hebt. Door hen de aandacht en de tijd te geven en in het tempo van de jongeren mee en naast te lopen, heb ik gemerkt dat dit een positief effect kan hebben op hun zelfbeeld en zelfvertrouwen en dat er dan een opening voor groei bij hen ontstaat.“
“Jongeren staan midden in de maatschappij en leren mij weer over de actuele omgangsnormen.”
“Klopt! Het gaat niet alleen anticonceptie, maar ook over op een fijne manier kunnen genieten van je seksualiteit en de daarbij behorende grenzen aangeven en kunnen herkennen bij de ander.
Collega’s van mij hebben ook gesprekken met jongeren hierover, al vindt de ene collega dit gemakkelijker dan een ander. Mijn ervaring is dat hoe vaker je deze gesprekken voert, hoe gemakkelijker het je afgaat, dus met andere woorden, gewoon gaan doen.“
“Zoals ik al aangaf, is het belangrijk dat jongeren op een fijne manier kunnen genieten van seksualiteit. Op de manier zoals ze zelf willen en zonder zorgen voor een mogelijke zwangerschap en of geslachtsziekte, want laten we vooral dat laatste niet vergeten. Dat is toch nog wel iets waar veel jongeren voor mijn gevoel te kort bij stilstaan. Des te belangrijker ik het vind om ook met de jongeren te praten over condoomgebruik. Ik heb gemerkt bij jongeren dat zij het belang van condoomgebruik zeer zeker zien, maar het soms moeilijk vinden om dit bespreekbaar te maken met hun partner. Ik probeer hen te steunen en tips, adviezen te geven hoe je dit bespreekbaar zou kunnen maken. Tenslotte heeft dit stukje ook te maken met respect voor je eigen lichaam en mag je (ik zou bijna zeggen, moet je) hier goed voor zorgen en dus je grenzen aangeven.“
“Soms ‘schrikken’ jongeren in het begin een beetje als ik dit gespreksonderwerp introduceer, maar door er in eerste instantie in algemene brede zin over te hebben met hen, wekt dit ook weer hun interesse en voel ik aan wanneer ik het meer persoonlijk kan gaan maken. Ik heb gemerkt dat als je er zelf ‘gemakkelijk’ over praat en laat voelen dat dit mag, de jongeren dit fijn vinden, dat deze ruimte er is. Ik merk dan dat zij vragen gaan stellen en of er een volgende keer op terugkomen.“
“Als je in brede zin over seksualiteit praat, laat je jongeren merken dat die ruimte er is. Dan zullen ze zelf vragen stellen of er een volgende keer op terugkomen.”
“Ik heb zelf jaren terug de Girls’ Talk en Make a Move training bij Rutgers gevolgd. Tijdens deze trainingen ging het ook veel over op een fijne manier kunnen genieten van seksualiteit en grenzen herkennen, bewaken en aangeven. Dat heeft voor mij wel meerwaarde gegeven in gesprekken met jongeren over anticonceptie en seksualiteit. Onlangs heb ik meegedaan aan een pilot voor de e-learning Anticonceptie. Ik dacht er toch al veel vanaf te weten, maar kwam toch nieuwe en geüpdatet informatie tegen, dus herhaling kan geen kwaad om de aantal jaar. Daarnaast ben ik ook altijd geïnteresseerd in wat de jongeren mij vertellen. Zij staan midden in de huidige maatschappij op dit gebied en kunnen mij dus ook van actuele omgangsvormen op de hoogte stellen.”
“Volg trainingen als je er meer mee wilt doen in gesprekken met jongeren. Hou jezelf up to date met e-learnings. En stel vragen aan de jongeren; hoe de dingen op seksueel gebied tegenwoordig werken in de huidige maatschappij en door een nieuwsgierige houding aan te nemen in het contact met hen.“
“Ik kan iedere jeugdprofessional aanraden om de LEFgozers training te volgen. Gedegen kennis over gendernormen, hoe die werken en wat de gevolgen zijn, is mijns inziens sowieso onmisbaar in het werken met jongeren. En zeker in een steeds complexere, onzekere wereld waarin we soms achteruit lijken te gaan op het gebied van emancipatie en gelijkheid, is het des te belangrijk om jongeren te ondersteunen in het vinden van hun eigen weg. Want die leidt uiteindelijk naar een betere wereld voor iedereen.”
Bekijk ook onze andere stories!
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.