Zoeken
Stories – Wereldwijde verhalen

Radicaal genieten van seks

Ellen Laan te gast in College Tour

Weet jij hoe een clitoris werkt? Okay, als je er zelf geen hebt én nooit met iemand vrijt die er wel een heeft, kan het zijn dat je dit niet weet. Maar anders moet je aan de bak. Veel mensen weten niet hoe de clitoris eruit ziet of hoe zij het best gestimuleerd kan worden!

Clitoris in 3D

Vrouwen als pleziergevers

Vrouwen worden traditioneel dan ook vooral gezien als pleziergevers, niet als plezierontvangers als het om seks gaat, zegt Ellen Laan, te gast in College Tour. Vrouwen delven daardoor het onderspit als het gaat om genot en plezier in de seks. Zo ervaren zij veel minder vaak een orgasme dan mannen. Ellen Laan schat dat ook nog eens zo’n 15 tot 20% van de orgasmes van vrouwen nep is. Vrouwen faken meestal een orgasme om zo een einde te maken aan onplezierige seks zonder mannen het idee te willen geven dat ze een slechte minnaar zijn

Ellen Laan hield daarom vorige week in College Tour een pleidooi voor meer genot voor vrouwen tijdens de seks

Een evenzo schadelijke traditionele opvatting over seksualiteit is dat een seksueel actief leven de reputatie van vrouwen schaadt. Dat seks iets is waarvoor je je moet schamen als vrouw, vooral als je meerdere seksuele partners hebt (gehad) of er open over bent. Als we eens zouden accepteren dat seksuele activiteit gewoon een belangrijk en gezond onderdeel van het leven is voor de meeste vrouwen, dan levert dit veel meer op dan alleen een beter seksleven. Het haalt de angel uit het vrouwen pesten met seksueel geladen opmerkingen of beelden. Dat maakt vrouwen minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld sexting of online vernederd worden door seksueel getinte opmerkingen.

Zie seks niet langer als iets vies, schaamtevols of gevaarlijks, aldus Ellen Laan, maar als iets wat ieder mens genot kan verschaffen. Ze pleit voor goede seksuele voorlichting, vanaf de basisschool. Vergeet dan vooral niet de werking van de clitoris in groep 8 te benoemen.

Hoe richt je je meer op genot tijdens de seks? Nou zo (zegt Ellen Laan):

  • Van penetratie naar veel breder seksueel repertoire

De clitoris wordt niet optimaal gestimuleerd tijdens penetratie, veel vrouwen kunnen dan ook moeilijk klaarkomen van penetratie. Waarom jezelf beperken tot deze ene manier van seks hebben? Er is nog zoveel meer te ontdekken.

  • Van seks als prestatie naar seks als manier om van elkaar of jezelf te genieten

Het lijkt soms of het succes van je seksleven wordt afgemeten aan hoe vaak je ‘scoort’. Terwijl hoe vaak en met hoeveel mensen je seks hebt niets zegt over hoeveel genot de seks zelf heeft opgeleverd. Alle druk om te moeten presenteren met seks leidt af van het genieten van seks. Zonde!

  • Van focus op uiterlijk naar focus op gevoel

Helaas, toch nog een derde traditionele opvatting over vrouwen die genot in de weg staan: vrouwen moeten sexy zijn. Onderzoek laat zien dat vrouwen soms meer bezig zijn met ‘hoe zie ik eruit’ tijdens de seks dan met ‘wat een fijn gevoel is dit’.

Kortgezegd: traditionele gendernormen beperken vrouwen enorm in het genieten van seks. En ze maken vrouwen ook nog eens kwetsbaar voor pesterijen, seksisme en seksuele intimidatie.

Dit vraagt om radicale actie: Zet genot op de eerste plaats tijdens de seks! En vergeet daarbij de clitoris niet.

Deze blog geschreven in het kader van de deelname van Rutgers in de Alliantie Genderdiversiteit. De Alliantie Genderdiversiteit zet zich in voor meer bekendheid over de diversiteit van gender. De Alliantie bestaat uit de organisaties Movisie, Atria, COC, Doetank PEER, Emancipator, Nederland Netwerk Intersekse/DSD, Nederlands Jeugd Instituut, Rutgers, School & Veiligheid, Transgender Netwerk Nederland en Universiteit van Amsterdam Pedagogiek.

Door: Karlijn de Blécourt
Interventies Nationale programma’s

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories!

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.