Zoeken
Stories – Blog

Kunst- en vliegwerk op de Seks Academy

Seksuoloog Yuri Ohlrichs denkt namens Rutgers en de NVVS mee bij de ontwikkeling en opname van het tv-programma Sex Academy op RTL 5.

In  de ‘seksklas’ van Goedele Liekens en  Nicolette Kluijver krijgen de deelnemende stellen les, tips en huiswerk van hun ‘juf’ Goedele, zodat zij het plezier terugvinden in hun seksleven. Want dat gunnen we natuurlijk iedereen! Voor de programmamakers fungeer ik vooral als inhoudelijk ijkpunt. Klopt de informatie die het programma wil geven? Zelf vind ik het belangrijk dat het programma een positieve benadering van seksualiteit bevat. Zonder fabels en andere onzin.

Het is mijn ‘eerste keer’, als het gaat om meedenken en -werken met programmamakers. Soms houd ik mijn hart vast. Bijvoorbeeld vanwege het moordtempo waarin de zeven afleveringen van het programma uit de grond worden gestampt. In maart is er de eerste redactievergadering over de opzet en thema’s van de serie. Eind juni staat alles na lange opnamedagen op camera.  Een serie vluggertjes, om in ons jargon te blijven.

De enorme snelheid maakt de ontwikkeling van het programma tot een wervelend dynamische ervaring waarbij slechts heel af en toe iets inhoudelijks over het hoofd wordt gezien. Bij de eindredactie van het script voor de eerste aflevering, bijvoorbeeld, werd wel nagedacht over de erogene zones van ‘de vrouw’ – compleet met anatomisch correcte tekening –  maar werd niet stilgestaan bij de fijne plekjes van ‘de man’.  Of dat te maken had met het feit dat de gehele redactie- en productiestaf uit vrouwen bestond… ik durf er geen uitspraak over te doen!

Uiteindelijk is het volgens mij een goed programma geworden waarin veel wordt gelachen met, maar niet om de kandidaten. De makers zijn erin geslaagd seks op een positieve manier te belichten met meer diepgang dan doorgaans op RTL 5. Bovendien worden de deelnemers niet als “sekssukkels” geportretteerd, maar als stellen die actief en met lef stappen nemen naar een (nog) leuker seksleven.  Daarover vertel ik meer in een volgende blog!

Seks Academy is elke maandag om 21.20 uur te zien op RTL 5 (herhaling: dinsdag om 22.30 uur).

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories!

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.