Gerelateerd
Bekijk ook onze andere stories!
Succesvolle actie rondom uitbreiden geboorteverlof in Nederland
Vanaf 2015 heeft Rutgers, samen met andere maatschappelijke organisaties, professoren en vadergroepen, zich ingezet om het geboorteverlof voor partners in Nederland uit te breiden. En met succes. Sinds 2019 hebben partners recht op is vijf dagen betaald kraamverlof na de geboorte van hun kind. Na 1 juli 2020 hebben zij ook recht op vijf weken verlof tegen 70 procent van het salaris. Dit verlof moet in het eerste half jaar na de geboorte worden opgenomen.
We hebben een politieke campagne gevoerd om te laten zien wat de vele voordelen van een langer verlof zijn. Want met een uitgebreid betaald geboorteverlof wint iedereen. Het bevordert:
Dat geboorteverlof zo positief is, bleek uit onderzoek. Ook hebben we hierover met zoveel mogelijk werkgevers, beleidsmakers en politici gesproken. We hebben media betrokken. En vooral veel vaders aan het woord gelaten. De politiek heeft uiteindelijk zijn werk gedaan en gezorgd dat de uitbreiding van geboorteverlof is gerealiseerd. Daar zijn we trots op. Iedereen heeft recht om samen te zijn met zijn/haar pasgeboren baby.
Bekijk hoe het precies zit met de verschillende verlofregelingen voor ouders in Nederland.
Kraamverlof, partnerschapsverlof, aanvullend geboorteverlof. Er worden nogal wat termen gebruikt voor geboorteverlof. Al die verschillende namen voor geboorteverlof maken het soms wat lastig om precies te weten waar je nu recht op hebt. In onze factsheet staan ze allemaal naast elkaar opgesomd.
“Ik zou het uitgebreide geboorteverlof voor partners denk ik pas later opnemen. Door pas na het verlof van de moeder zelf verlof op te nemen, kan je als vader beter in je rol groeien en een veel betere band met je kindje creëren.”Vader Jasper
Met de verlofplanner maak je een overzicht van de mogelijke data van jullie zwangerschaps-, bevallings- en geboorteverlof. Deze planner is ontwikkeld door Rutgers en 24baby.nl. Een andere interessante site is vaderzoektverlof.nl.
Nederland heeft deze belangrijke stap gezet, maar we zijn er nog niet. De zes weken zijn nog steeds onder de maat als je het vergelijkt de gemiddelde 8 weken die vaders in andere landen in Europa kunnen opnemen. Onze partners WomenInc en Stichting Voor Werkende Ouders zetten onze de pleitbezorging voort: voor verlof dat 100% betaald is en lang genoeg. Want als je als vader betrokken bent vanaf het begin, zorgt dat ook later voor een betere band.
Meer informatie
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met WomenInc of Stichting Voor Werkende Ouders.
Bekijk ook onze andere stories!
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.