Zoeken
Stories – Blog

Dokter Corrie kan (weer) door de beugel!

Blog

Daar waar Dokter Corrie vorig jaar nog het achtuurjournaal haalde doordat duizenden ouders protest hadden aangetekend tegen haar rubriek op Schooltv, kwam haar nieuwe serie shows nauwelijks in het nieuws. Op veel positieve publiciteit rondom de eerste Dokter Corrie Show na, lieten de media deze vrolijke voorlichting voor kinderen van 9 tot 13 jaar verder links liggen. En er was geen ouder die er wakker van lag. Heeft Dokter Corrie Nederland in één televisieseizoen seksueel bevrijd? Of is er wat anders aan de hand? Een terugblik door een seksuologische bril!

Door de openhartige, vrolijke en vooral positieve gesprekken van de tieners in de Green Room, werden alle informatie, tips en waarschuwingen van de dokter in het juiste kader geplaatst. Met deze rubriek  – waarin (iets oudere) leeftijdsgenoten van de kijkers over onderwerpen als verliefd zijn, versieren, bloot, menstruatie en seks praten –  maakten de makers van de show duidelijk dat Nederlandse tieners allesbehalve losgeslagen hun seksualiteit ontdekken. En dat dit meer inhoudt dan wat actie tussen de lakens of waar dan ook; plezier, twijfels, verbazing, ongemak, een scala van gevoelens passeerde de revue. Waardoor de seksuele voorlichting van Dokter Corrie veel minder (“volwassen” seksueel) beladen werd.

Blootpak

Verder waren er duidelijke animaties en een allerminst aanstootgevende stel in blootpak die op de zomerse en nostalgische melodie van Turks Fruit zwijgend hun avonturen beleefden. Het vrolijke gekwebbel van Dokter Corrie werd geregeld afgewisseld met een toepasselijk filmpje, zoals een compilatie dieren die zichzelf seksueel prikkelden zonder gene, muzikaal begeleid door de Vogeltjesdans. Op humoristische manier werd zo een gevoelig thema als masturbatie van alle overbodige seksuele lading ontdaan.

Taks

Dan was er ook nog mijnheer Taks die de dokter op haar vingers tikte zodra Corrie met ondeugend loenzende blik de jonge kijkers – en hun ouders – weer eens wat seksuele, niet leeftijdsadequate beelden wilde voorschotelen. Zijn strenge voice-over vertegenwoordigde op satirische maar respectvolle manier de duizenden ouders die wellicht de beelden niet geschikt zouden vinden voor hun kind.  En doordat Dokter Corrie haar show had weten onder te brengen op een publieke zender en niet op schooltv, kregen vader, moeder en andere opvoeders nu zelf weer controle over de bloemetjes en bijtjes die via de dokterspraktijk de huiskamer binnen zwermden. Voor zover de ouders van nu nog iets te vertellen hebben over de afstandsbediening, natuurlijk. En hun kinderen de dokter niet op hun eigen smartphone of laptop consulteren.

S-s-seksualiteit

Kortom, seksuele vorming-technisch klopte alles aan de Dokter Corrie Show; lichtvoetig, soms stotterend en eerlijk worden de kijkers onverbloemd maar niet schaamteloos gewezen op de leuke en ook minder leuke kanten van s-s-seksualiteit. Het ongemak dat gesprekken over seks soms ook kenmerkt werd zo eveneens erkend. En diversiteit werd bij herhaling benadrukt terwijl Corrie de kijkers allesbehalve normatief informeerde met als doel hen zelf keuzes te laten maken zonder zich iets aan te trekken van groepsdruk of hijgerige, eenzijdige mediabeelden.

Aanstaande zondag 7 juni is al weer de laatste Dokter Corrie Show van dit seizoen te zien. De vrolijke seksuele voorlichting van de dokter over bloot, sexy zijn, homoseksualiteit en zelfbevrediging lijkt ongemerkt te zijn voorbij gegaan, maar heeft bij de kijkers ongetwijfeld een onvergetelijke indruk achtergelaten.

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories!

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.