Gerelateerd
Bekijk ook onze andere onderzoeken.
Seksuele gezondheid van jongeren
Seks onder je 25e 2017 geeft een representatief beeld van de seksuele gezondheid van jongeren van 12 tot 25 jaar. De eerste twee edities van Seks onder je 25e vonden plaats in 2005 en 2012, de laatste in 2017. Het onderzoek is uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met de GGD-en.
Het meest recente onderzoek komt uit 2023, dat vind je hier.
In 2017 zorgden meer dan de helft van de GGD-en voor extra respondenten in de eigen regio. Dit heeft ertoe geleid dat ruim 20.000 jongeren aan het onderzoek deelnamen. Seks onder je 25e maakt deel uit van de Leefstijlmonitor van RIVM. Professionals die in onderzoek, praktijk en beleid werken aan de seksuele gezondheid van jongeren dachten mee over de vragenlijst en de thema’s die hierin aan bod komen.
Met 18,0 jaar heeft de helft van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar geslachtsgemeenschap gehad. In 2012 was dat met 17,0 jaar het geval. Ook met andere vormen van seks, zoals zoenen, doen jongeren later hun eerste ervaringen op. De groep jongeren die al heel jong, tussen de 12 en 14 jaar, de eerste seksuele ervaring heeft, is kleiner geworden. Dit is gunstig, want jongeren die heel vroeg beginnen met seks worden vaker gedwongen of overgehaald en doen het vaker onbeschermd. Ook positief: jongens én meisjes genieten van seks: 94% van de seksueel ervaren jongens en 90% van de seksueel ervaren meisjes vindt seks fijn.
In vergelijking met 2012 gebruiken meer jongeren bij eerste keer seks een vorm van anticonceptie. Hoewel de pil nog steeds de meest gebruikte anticonceptiemethode is, neemt het gebruik ervan sterk af: van 61% naar 50% onder meisjes met ervaring met geslachtsgemeenschap. In plaats van de pil kiezen meisjes vaker voor andere anticonceptiemiddelen, met name voor het spiraaltje (11%). Omdat je de pil elke dag moet slikken en dit makkelijk kunt vergeten, kan een spiraaltje voor meiden een goed alternatief zijn.
Bij de eerste keer seks gebruikt nog 70% van de jongeren een condoom. Daarna neemt het condoomgebruik sterk af. Bij een onenightstand gebruikt ruim 40% van de jongeren geen condoom. Als jongeren met een sekspartner stoppen met het gebruik van condooms, zegt 75% van de jongens en 66% van de meisjes zich niet te hebben laten testen op soa’s.
In het afgelopen halfjaar heeft 12% van de meisjes en 13% van de jongens wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf naar iemand anders gestuurd. Dat is veel meer dan in 2012, met respectievelijk 4% van de meisjes en 6% van de jongens. Van de jongeren van wie een naaktfoto of seksfilmpje werd doorgestuurd naar anderen (2% van de jongens en 1% van de meisjes), geeft ruim de helft van de jongens en driekwart van de meisjes aan dat ze dit vervelend vonden.
Van de jongens geeft 2% en van de meisjes 11% aan dat ze ooit zijn gedwongen om iets te doen of toe te staan op seksueel gebied. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2012: 4% van de jongens en 17% van de meisjes was toen wel eens gedwongen tot seks.
Het aantal jongeren dat uitingen van homoseksualiteit afkeurt is sterk gedaald. In 2012 keurde de helft van jongens en een kwart van de meisjes het af als twee jongens elkaar zoenen op straat. In 2017 is dat percentage vrijwel gehalveerd naar 27% van de jongens en 13% van de meisjes.
Lees het onderzoek (PDF)Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Hanneke de Graaf.
Bekijk ook onze andere onderzoeken.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.