Zoeken
Onderzoek

Seks onder je 25e in de residentiële jeugdzorg

Seksuele gezondheid van jongeren die bij jeugdzorg wonen

Voor het eerst is het onderzoek Seks onder je 25e – dat al vier keer werd uitgevoerd in de landelijke populatie en één keer op het voortgezet speciaal onderwijs – uitgevoerd in de residentiële jeugdzorg. In dit onderzoek is de seksuele gezondheid van jongeren die bij jeugdzorg wonen in kaart gebracht vergeleken met deelnemers aan het landelijke Seks onder je 25e onderzoek met dezelfde demografische kenmerken. In totaal vulden 153 jongeren die bij jeugdzorg wonen een vragenlijst in, waarvan er 52 een kortere en eenvoudigere vragenlijst voor licht verstandelijk beperkte jongeren invulden.

Seksueel actief, maar niet veilig

Jongeren die bij jeugdzorg wonen zijn vaker seksueel actief. Zo heeft 76% van de jongens en 82% van de meisjes ervaring met geslachtsgemeenschap, tegenover 38% en 48% van hun leeftijdsgenoten die niet bij jeugdzorg wonen. Twee derde van deze jongens (65%) en bijna de helft van de meisjes (49%) hebben vier of meer verschillende seks partners gehad, tegenover een kwart van de jongens (26%) en meisjes (27%) die niet bij jeugdzorg wonen. Daarentegen gebruiken jongeren die bij jeugdzorg wonen juist iets minder vaak een condoom, zowel bij de eerste als laatste keer geslachtsgemeenschap.

Meer grensoverschrijding en sexting

Daarnaast hebben meisjes die bij jeugdzorg wonen vaker seksuele grensoverschrijding meegemaakt. Van de meisjes heeft maar liefst 41% geslachtsgemeenschap tegen de wil meegemaakt, tegenover 16% van hun leeftijdsgenoten die niet bij jeugdzorg wonen. Sexting, het maken en versturen van naaktfoto’s en seksfilmpjes, komt veel voor onder jongeren in de residentiële jeugdzorg. Meer dan de helft (55%) ontving een naaktfoto of filmpje en ruim een kwart (28%) verstuurde dergelijke beelden van zichzelf. Dat is respectievelijk twee en drie keer zo vaak als bij jongeren die thuis of zelfstandig wonen.

Toleranter tegenover diversiteit

Opvallend is dat jongeren die bij jeugdzorg wonen, vooral meisjes, progressievere opvattingen hebben over seks, genderrollen en homoseksualiteit dan meisjes die bij hun ouders of op zichzelf wonen. Deze meisjes hanteren niet de dubbele moraal die we buiten jeugdzorg nog wel zien en maken minder onderscheid tussen een hetero, homo of lesbisch stel wat betreft zoenen op straat. Daarnaast zien we dat jongeren die bij jeugdzorg wonen meer over seks praten met hun partner dan jongeren die niet bij jeugdzorg wonen. Zo heeft 84% van de jongens en 92% van de meisjes met de laatste sekspartner gepraat over wat zij leuk vinden bij seks.

Inspanningen onverminderd nodig

Jeugdzorginstellingen zijn zich ervan bewust dat seksualiteit een belangrijk thema is voor de jongeren en doen wat ze kunnen op het gebied van seksuele diversiteit en de preventie van seksuele grensoverschrijding, soa’s en ongeplande zwangerschappen. Toch komen deze inspanningen ook regelmatig onder druk te staan, door bezuinigingen, hoge werkdruk of andere thema’s die om aandacht vragen. Dit onderzoek laat zien dat het bespreekbaar maken van seksualiteit binnen jeugdzorginstellingen onverminderd nodig is.

Lees het onderzoek (PDF)

Auteurs

  • Elske Marra
  • Hanneke de Graaf
  • Suzanne Meijer

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Hanneke de Graaf.

Wil je het hele onderzoek lezen uit 2017? Kijk dan hier.
Seks onder je 25e 2023 is het meest recente onderzoek van Seks onder je 25e.

Hanneke de Graaf - Programmamanager Kennisontwikkeling en Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Hanneke de Graaf

De seksuele levensloop van geboorte tot overlijden is mijn specialisatie. Ik houd me bezig met literatuuronderzoek en grootschalige bevolkingsstudies. Ook ben ik projectleider van ‘Seks onder je 25e’ en ‘Seksuele gezondheid in Nederland’.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.