Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Ouders vinden seksuele opvoeding van hun kinderen heel belangrijk, maar niet altijd gemakkelijk. Dit blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd onder een brede groep ouders, van verschillende afkomst en religies, van het platteland en de grote steden. Wat zijn hun waarden en normen? Hoe verloopt hun relationele en seksuele opvoeding in praktijk? Wat verwachten ze aan ondersteuning van school en hun directe omgeving? De inzichten uit dit onderzoek helpen om beter te begrijpen hoe ouders naar seksuele opvoeding kijken.
Ouders geven in het onderzoek aan dat ze willen dat hun kind (later) goede keuzes gaat maken in het aangaan van relaties en seksualiteit en niet in moelijke situaties terecht komt. Ze maken zich soms zorgen, omdat de samenleving van nu anders is dan toen ze zelf jong waren. Ze zien dat internet en sociale media veel invloed hebben op hun kinderen. Ouders weten niet altijd wat kinderen precies zien en met wie ze contact hebben. Ze maken zich zorgen als hun kinderen opvattingen van influencers op social media overnemen, zoals stereotiepen over man-zijn of vrouw-zijn of bepaalde schoonheidsidealen. Ook zien ouders dat de samenleving polariseert, waardoor er minder respect voor verschil is, en hun kind te maken kan krijgen met hardere omgangsvormen.
En ten slotte zien sommige ouders een culturele verandering naar een meer gereserveerde of conservatieve houding over seksualiteit – wat in hun ogen problematisch is, terwijl andere ouders juist een steeds progressievere cultuur signaleren, en dat problematisch vinden.
Dit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland bestond uit een literatuurstudie, aanvullende analyses uit de Monitor Seksuele Gezondheid (2023) en kwalitatief onderzoek via participatief actie onderzoek. Het is uitgevoerd onder een brede groep ouders, van verschillende afkomst en religies, van het platteland en de grote steden.
De onderzoekers, Marianne Cense, Javier Koole en Alicia Euwema hebben samengewerkt met vier co-onderzoekers, Charifa Zemouri, Assia Nait Kassi, Chamid Sulchan, Anne Nales, die dichtbij de doelgroepen staan. Zij hebben deelnemers geworven en de interviews gehouden. Zij hebben 48 interviews afgenomen en één focusgroep-bijeenkomst georganiseerd met vijf deelnemers.
Via deze pagina kom je terecht bij het hele onderzoek en de publiekssamenvatting.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.