Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
In Indonesië zijn het afgelopen jaar journalisten opgeleid om op een brede, nauwkeurige en toegankelijke manier informatie te verspreiden over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR). “De nadruk ligt hierbij op het aantonen van het verband tussen de gezondheid en de ontwikkeling van de Indonesische bevolking, vooral voor jongeren”, legt Evania Putri Rifyana uit, communicatie- en campagneleider, Rutgers WPF Indonesië.
In Indonesië zijn de massamedia een belangrijke bron van informatie voor het publiek en beleidsmakers. Er is bij de massamedia echter weinig aandacht voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. En als deze thema’s wel aan bod komen, worden de onderwerpen onnauwkeurig behandeld, waardoor verkeerde informatie de beleidsmakers en het publiek bereikt. Ook kan de berichtgeving over seksueel geweld bevooroordeeld en sensationeel zijn. In sommige berichtgeving, met name in de lokale media, wordt nog vaak discriminerend taalgebruik aangetroffen, wordt het slachtoffer in het nauw gedreven en ontbreekt een perspectief op genderrechtvaardigheid, wat op zijn beurt taboes in de samenleving versterkt, ook al is hun rol zeer strategisch in het beïnvloeden van beleid op lokaal niveau.
Daarom besloot Rutgers Indonesia een fellowship voor journalisten op te zetten.
De massamedia hebben uitstekende mogelijkheden om een goede seksuele en reproductieve gezondheid te bevorderen, en sociale normen te beïnvloeden over onderwerpen als kindhuwelijken, en geweld tegen vrouwen en kinderen. In Indonesië besteden de media echter geen aandacht aan deze kwesties of berichten ze niet op een nauwkeurige en informatieve manier.
Het Rutgers Indonesia Media Fellowship Program stimuleerde journalisten (gedrukte, elektronische, mainstream, regionale en gemeenschapsgerichte mediakanalen) om actief deel te nemen aan het vergroten van het publieke bewustzijn over SRGR.
Het Media Fellowship Program van 2021 bracht 10 journalisten van nationale, lokale en gemeenschapsmedia samen en bood trainingen aan over belangrijke SRGR-thema’s. Door een reeks workshops met deskundigen, mensen uit de praktijk en jongeren, kregen de journalisten een bredere bekendheid en een dieper begrip van SRGR. Door het initiatief hebben de journalisten talrijke artikelen geschreven en gepubliceerd, vooral over kindhuwelijken, tienerzwangerschappen, seksueel geweld op basis van geslacht, gezinsplanning en SRGR, geweld tegen vrouwen en kinderen en het belang van uitgebreide seksuele voorlichting. Door artikelen op verschillende platforms te publiceren, bereikten deze verhalen lokale en nationale overheden, maar ook traditionele, religieuze en gemeenschapsleiders; met boodschappen die opriepen tot meer nieuw beleid op het gebied van SRGR.
Door de artikelen werden ook andere journalisten geïnspireerd om meer te publiceren over SRGR-thema’s.
Evania : “We zijn er echt trots op dat de berichtgeving de urgentie om deze kwesties breed aan te pakken heeft versterkt en frisse perspectieven heeft opgeleverd voor de manier waarop kwesties op het gebied van SRGR en seksueel en gendergerelateerd geweld aan bod moeten komen”.
Het is noodzakelijk om niet alleen journalisten te omarmen, maar ook het hele medialandschap. Dit betekent dat redacteuren, hoofdredacteuren, eigenaren van mediaorganisaties en journalisten- en redacteurenverenigingen moeten worden bereikt en betrokken. Door hun capaciteiten te versterken, kunnen journalisten werken in een stimulerende omgeving, met een grotere vrijheid om de agenda te bepalen en te pleiten voor SRGR kwesties voor jonge Indonesiërs.
De media hebben een belangrijke rol in de voorlichting van het publiek en het beïnvloeden van beleidsmakers om een sterke basis te leggen om Indonesische tieners te voorzien van gezondheidsdiensten, inclusief school en thuissituatie. Zodat ze kunnen opgroeien tot gezonde en verantwoordelijke volwassenen.
Evania concludeert: “Dankzij de kracht van digitale platforms zal de gehele berichtgeving altijd en overal toegankelijk zijn, wat betekent dat de aanwezigheid van Rutgers Indonesië en haar programma’s breed wordt erkend.”
“Rutgers Indonesia Media Fellowship Program kan worden beschouwd als een van onze beste praktijken belangrijkste communicatie voor het verbeteren van de berichtgeving over SRGR onderwerpen in de media om het profiel van haar programma’s te verbeteren en deze te vertalen in openbaar beleid.”
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.