Zoeken
Nieuws – Artikel

Rutgers Dialoog: De strijd om seks anno 2023

Terug naar overzicht
4 oktober 2023

Stel je een grote, lichte ruimte voor, een ruimte met geschiedenis, op een prachtige en zonnige dag, waar het tijdens de koffie zoemt van positieve energie. Lichtheid, zon, positiviteit, altijd: zelfs wanneer de onderwerpen van een dag als deze, op deze locatie, het tegenovergestelde van licht zijn. Zo’n dag is het, tijdens de Rutgers Dialoog: De strijd om seks anno 2023  in de Glazen Zaal in Den Haag. Een dag van hoop maar ook met zorgen, met urgentie. Termen als “anti-rechtenbeweging” en “desinformatie” zijn niet langer abstracte begrippen, maar realiteiten die in ons dagelijks leven infiltreren.

Neil-Datta

Maar wij hebben elkaar

“Positiviteit,” opent Marieke van der Plas de dag, directeur van Rutgers, “is één de kernwaarden van Rutgers. Maar laten we eerlijk zijn, de uitdagingen in ons werkveld zijn enorm.” Marieke opent de dag, krachtig en vastberaden maar toch ook wel bezorgd.

De eerste spreker is Neil Datta (Executive Director EPF), die in een zeer indrukwekkende speech in sneltreinvaart vertelt over de verschillende categorieën van anti-rechtenactoren, en hij legt uit hoe zaken als financiering van de anti-rechtenbeweging en de doelgebieden werken. “We moeten inzicht krijgen in deze beweging. Is het van maatschappelijke, politieke of religieuze aard?” zegt Datta. “Wees proactief: ontdek wie deze actoren zijn, ontwapen ze, en verdedig onze rechten.”

Liesje-Schreinemacher

Stilstand is achteruitgang

Daarna is demissionair minister Liesje Schreinemacher aan het woord: “Liefde en identiteit zijn geen misdaden; ze zijn grondrechten die wereldwijd beschermd moeten worden. Dit doen we vanuit de politiek, soms lijkt dat onzichtbaar. Maar stille diplomatie is ook een effectieve manier om verandering te bewerkstelligen.”

Marjan-Hammersma-Pim-Lamers-Alvaro-Bermejo

We moeten steeds harder werken

Na de sprekers volgt een panelgesprek met Marjan Hammersma, secretaris-generaal van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Alvaro Bermejo, directeur-generaal IPPF en schrijver en dichter Pim Lammers. “We moeten steeds harder werken om dat wat wij belangrijk vinden, met onze medestanders te bespreken. Juist stil en niet stil moeten we daar aan blijven trekken en opstaan voor een beweging,” zegt Hammersma in dat gesprek. Bermejo: “Overheden moeten dapper zijn en het moet op de agenda: waar leidt dit toe? Stil blijven en de andere kant opkijken kan niet de respons zijn. Daarvoor is het te laat.”

Na het panelgesprek gaan de bezoekers uiteen in een viertal deelsessies: Het genderdebat in de media, Movement building, Hoe werkt beïnvloeding en Slim, snood en schaamteloos: hoe gebruik je social media tegen de antigenderbeweging? In deze sessies wordt er verdieping gegeven en gaan de deelnemers vooral ook zelf aan de slag. Tot slot sluit Pim Lammers de dag af met een tweetal gedichten: “Wij zijn een kudde bizons, en we rennen ongelofelijk snel.”

En zo komt een einde aan de Rutgers Dialoog 2023 van leren, delen en, bovenal, solidariteit. In een wereld die vaak verdeeld is, was dit een moment van eenheid en gezamenlijke kracht.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.