Zoeken
Nieuws – Artikel

Keuzevrijheid voor vrouwen in West-Afrika dankzij Nationale Postcode Loterij

Terug naar overzicht
8 maart 2023

Goed nieuws vandaag op Internationale Vrouwendag. Dankzij een schenking van ruim 4,5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij krijgt het ‘She Makes Her Safe Choice’ programma van Rutgers een vervolg. Het doel van het programma is om onveilige abortus te verminderen en toegang tot anticonceptie en veilige abortus te vergroten. 

Elk jaar ondergaan 25 miljoen vrouwen wereldwijd een onveilige abortus. Daarvan overlijden 44.000 vrouwen door complicaties.  

Rutgers heeft vanaf 2018 samen met DKT International en partners mooie resultaten bereikt. Wereldwijd zijn er 4,8 miljoen onveilige abortussen voorkomen, waardoor er 13.000 minder vrouwen zijn overleden. Daarnaast werkten we aan preventie en zijn er in Ethiopië en Kenia 180.000 ongewenste zwangerschappen vermeden. 

She Makes Her Safe Choice heeft het aantal sterfgevallen door onveilige abortus wereldwijd significant verminderd

“Om het programma in vier landen in Franstalig West-Afrika voort te zetten, is er vervolgfinanciering nodig. Binnen het programma staan vrouwen met een ongewenste zwangerschap centraal. Ook zij moeten kunnen kiezen voor een veilige abortus. Daarom zijn wij ontzettend dankbaar voor deze gift”, zegt Marieke van der Plas, directeur Rutgers.  

Groter dromen voor vrouwen in West-Afrika

“We droomden van een wereld waarin elke vrouw zonder belemmering de keuze voor een veilige abortus kon maken. Die droom hebben we nog”, zegt Paula Dijk, programma manager She Makes Her Safe Choice. Rutgers gaat samen met DKT International, nieuwe partner SheDecides en andere partners door op de ingezette koers. Dit doen we door zorgverleners op te leiden, veilige abortusmethoden te distribueren en online zelfzorg voor vrouwen aan te bieden. Daarnaast bieden Rutgers en de SheDecides-beweging een alternatief geluid voor de steeds invloedrijkere groepen die zich verzetten tegen keuzevrijheid en vrouwenrechten.   

Paula: “Onze droom is nog niet helemaal bereikt. Het recht op veilige abortus staat wereldwijd en ook in West-Afrika (Benin, Burkina Faso, Kameroen en Togo) nog steeds ter discussie en keuzevrijheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend.” 

In deze regio lopen vrouwen een bijzonder hoog risico om een onveilige abortus te ondergaan. Betrouwbare kwantitatieve data over abortus in deze regio ontbreken, maar de WHO schat dat in West-Afrika jaarlijks 1,8 miljoen onveilige abortussen worden uitgevoerd. 

“We bouwen voort op de aanpak die de afgelopen jaren succesvol is geweest. Het werk van She Makes Her Safe Choice draait om vrouwen met een ongewenste zwangerschap. Hun perspectief staat centraal in onze aanpak”, concludeert Paula. 

Meer weten over She Makes Her Safe Choice? Bekijk dan de video.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.