Zoeken
Nieuws – Artikel

Tijd voor een coming out van de politiek!

Terug naar overzicht
11 oktober 2021

Vandaag wappert in veel Nederlandse gemeenten en op scholen de regenboogvlag om mensen eraan te herinneren dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Een mooi en belangrijk signaal, maar niet voldoende als inclusief beleid uitblijft. Daarom grijpt Rutgers, expertisecentrum seksualiteit, deze dag aan om politiek Den Haag op haar verantwoordelijkheid te wijzen: kom ervoor uit en kies voor inclusief beleid. En kom zo op voor de veiligheid van álle leerlingen.

Jongeren vinden het soms moeilijk om over hun geaardheid te praten, of om te zeggen dat ze twijfelen. Bang voor onbegrip en oordelen of om alleen te komen staan.

Hoewel de sociale acceptatie van homoseksualiteit en biseksualiteit onder jongeren toeneemt, zijn LHBTI+-jongeren nog altijd dubbel zo vaak slachtoffer van pesten en buitensluiting. “Soms zelfs vanuit docenten,” zegt Luc Lauwers, programmamanager seksuele vorming. “Hierdoor kampen jongeren vaker met depressies en voelen zij zich niet altijd veilig op school. Om dit aan te pakken, is Coming Out Dag alleen niet voldoende. Het is belangrijk dat scholen hier op structurele basis meer aandacht aan besteden, zowel in de klas als in hun beleid.”

Meer aandacht voor seksuele vorming en thema’s als seksuele oriëntatie en genderidentiteit, voorkomt niet alleen problemen als onbedoelde zwangerschappen, soa’s en seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar draagt ook bij aan liefde voor jezelf en je lichaam, en begrip voor verschillen. Met gezonde en zelfbewuste jongeren als resultaat, die respectvol met elkaar omgaan.

Aandacht besteden aan deze thema’s is al verplicht sinds 2012, maar de grote verschillen binnen het onderwijs zijn verontrustend, stelt ook de Onderwijsraad vorige week nog. Met situaties waarin leerlingen worden gedwongen uit de klas te komen, strenge kledingvoorschriften en gescheiden les tussen jongens en meisjes als gevolg. Lauwers: “Vanuit Rutgers delen wij de visie van de raad dat het onderwijs moet aansluiten op de democratische rechtsstaat. De rechten en vrijheden van kinderen en de sociale veiligheid op school zou hierbij centraal moeten staan.”

Lauwers: “Toch richt onze oproep zich met name tot de politiek. Tot het nieuwe kabinet, of de Tweede Kamer. Beken kleur, waarborg de veiligheid van alle leerlingen en investeer in hun gezondheid en toekomst. Maak duidelijke regels en afspraken, die voor alle scholen hetzelfde zijn. En veranker aandacht voor seksuele diversiteit met veel concretere kerndoelen in het curriculum.”

Aan scholen vervolgens de taak om deze regels te vertalen naar een veilige schoolcultuur waarbinnen alle oriëntaties, achtergronden, identiteiten en combinaties hiervan gerespecteerd worden. Ongeacht eigen overtuiging.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.