Zoeken
Nieuws – Artikel

Solidariteitsstatement: bescherm Nederlandse intersekse kinderen

Terug naar overzicht
20 juni 2023

Uit recent onderzoek blijkt dat in Nederland nog steeds niet-noodzakelijke medische behandelingen plaatsvinden bij intersekse kinderen. Dit gebeurt zonder hun eigen vrije en geïnformeerde toestemming. Zulke behandelingen hebben langdurige en ontwrichtende gevolgen, zowel op de mentale als de fysieke gezondheid.

Het Europees Parlement, de Raad van Europa en diverse VN-mensenrechtencomités, waaronder het Comité tegen Foltering en het Kinderrechtencomité, beschrijven deze non-consensuele niet-noodzakelijke medische behandelingen (nnmb’s) bij intersekse kinderen als mensenrechtenschendingen. Ze roepen de Nederlandse regering op om intersekse kinderen te beschermen tegen deze behandelingen, zodat ze op latere leeftijd zélf kunnen beslissen over hun eigen lichaam. In Nederland sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich hier al voor uit met het Regenboog Stembusakkoord, dat ook in het coalitieakkoord is opgenomen, en ook de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme drong er recentelijk op aan.

Constaterende dat

  • de rechten van intersekse mensen 70 jaar lang op institutionele schaal zijn geschonden;
  • dit nog steeds gebeurt – nnmb’s worden nog altijd uitgevoerd in Nederland;
  • het nut of de noodzaak van nnmb’s nooit is aangetoond;
  • na 20 jaar overleg met artsen er meer aandacht is voor de thematiek maar er in de praktijk van de uitvoering weinig is veranderd, en intersekse personen tevens geen reële mogelijkheid hebben om een klacht in te dienen;
  • de behandelingen gebaseerd zijn op onjuiste argumenten en schadelijk zijn;
  • de behandelingen grove mensenrechtenschendingen zijn en als onmenselijke behandeling in strijd zijn met een absoluut grondrecht;

roepen wij, ondertekenaars van dit statement, minister Dijkgraaf (OCW), minister Kuipers (VWS) en minister Yesilgöz-Zegerius (J&V) dringend op om:

  • een wettelijke regulering geslachtsbevestigende behandelingen bij intersekse personen in te stellen waarbij het belang van het kind voorop staat zoals is vastgelegd in art. 3 van het VN-Kinderrechtenverdrag.

Onderteken ook. Door te ondertekenen verklaar je je solidair met intersekse personen en roep je de regering op om intersekse kinderen wettelijk te beschermen tegen medische mensenrechtenschendingen in Nederland.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.