Zoeken
Nieuws – Artikel

Nieuw door de EU gefinancierd programma gaat van start in Franstalig West-Afrika

Terug naar overzicht
10 november 2022

Adolescenten en jongeren vormen de meerderheid van de bevolking in Franstalig West-Afrika. Informatie over hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en toegang tot (gezondheids)diensten zijn echter ver te zoeken. Om dit aan te pakken is Rutgers gestart met een nieuw programma waarin jongeren centraal staan: Ado Avance Ensemble (tieners verenigen zich voor vooruitgang).

Het beschikbaar maken van SRGR-informatie en -diensten voor jongeren is cruciaal om tienerzwangerschappen, hiv en aids, onveilige abortussen en gendergerelateerd geweld terug te dringen. Het stelt jongeren in staat hun opleiding af te maken, de arbeidsmarkt te betreden en hun sociaaleconomische welvaart en persoonlijk welzijn te vergroten.

Het nieuwe driejarenprogramma is gericht op kwetsbare adolescenten (10-19 jaar), met name buitenschoolse meisjes, in Benin, Burkina Faso, Kameroen, Ivoorkust en Togo. Ado Avance Ensemble wordt gefinancierd door de Europese Commissie en heeft als doel:

  • verbeteren van de vraag naar en de toegang tot informatie en diensten over SRGR
  • versterken van de publieke en gemeenschapsgezondheidsstelsels
  • bevorderen van een politiek en maatschappelijk klimaat dat kwetsbare adolescenten toegang geeft tot SRH-informatie en -diensten van goede kwaliteit

Dynamisch consortium gaat van start

Ado Avance Ensemble zal worden uitgevoerd door een divers en dynamisch consortium bestaande uit Rutgers (coördinator), ABBEF, ABPF, AIBEF, ATBEF, CAMNAFAW, DKT en Ipas. De partners kwamen in september voor het eerst bijeen in Abidjan, Ivoorkust. Strategievorming voor de komende jaren en afstemming van de maatregelen op de resultaten stonden hoog op de agenda.

Voor jongeren en door jongeren

Ook de Mouvement d’Action Jeunes (Jeugd Actie Beweging) van landenpartner ABBEF in Burkina Faso was bij de aftrap aanwezig. Stéphanie Reine Thiombiano, voorzitter van deze beweging in Burkina Faso, gaf haar visie op wat Ado Avance Ensemble te bieden heeft. Stéphanie: ”De belangrijkste nieuwigheid is de combinatie van adolescenten en jongeren die niet naar school gaan en omdat het de kennis van jongeren in elk land centraal stelt.”

Didier Floriant Fotsing, Président van Mouvement d’Action Jeunes/CAMNAFAW Centre, Kameroen voegde daaraan toe: “Via Ado Avance Ensemble zullen jongeren uit de vijf verschillende landen van elkaars ervaringen kunnen leren, dit is uniek voor ons. Het is echt een programma voor jongeren en door jongeren. De jongeren zijn betrokken bij alle processen van de uitvoering. Ze kunnen deelnemen aan informatiesessies in de gemeenschap, online informatiesessies (waar veel jongeren actief zijn) en ouders van tieners en jongeren worden erbij betrokken.” Stephanie vult aan: “Ik ben ervan overtuigd dat het de capaciteiten van adolescenten en jongeren zal versterken om op te komen voor hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.”

Vooruitblik

Nu Ado Avance Ensemble door het hele consortium in Ivoorkust naar behoren is gelanceerd, zal de komende drie jaar een reeks spannende activiteiten volgen. Paula Dijk, programmamanager van Ado Avance Ensemble zei: “De gezamenlijke lancering heeft een solide basis gelegd voor de uitvoering van het programma. We kijken uit naar de verdere koppeling en het leren tussen de leden van het consortium, zowel online als face-to-face.”

Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws van Ado Avance Ensemble.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.