Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem: een schaduwpandemie, zoals het door de Verenigde Naties wordt genoemd. Het merendeel van de vrouwen krijgt (soms) al vanaf jonge leeftijd te maken met ongewenste opmerkingen en straatintimidatie. In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en bijna een vijfde van de mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. Rutgers, expertisecentrum seksualiteit, stelt tijdens de jaarlijkse VN-campagne ‘Orange the World’ de preventie van seksueel geweld centraal. Een van de manieren waarop Rutgers dat doet, is met de Ben je oké?-campagne.
Op donderdag 25 november 2021– Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen – begint de jaarlijkse VN-campagne Orange the World. Tijdens deze campagne staat de strijd tegen geweld tegen vrouwen 16 dagen centraal. Meer dan 90 landen doen mee met Orange the World. Oranje staat hierbij voor de dagenraad; een zonnige toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. In Nederland kleuren gemeenten, provincies, maatschappelijke organisaties en sociale media oranje in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. De campagne loopt tot 10 december – de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.
Een van de manieren waarop Rutgers Nederlandse politici aanspreekt en aanmoedigt om meer in te zetten op de preventie van seksueel geweld is via de Verenigde Naties. Hier rapporteert Nederland elke paar jaar over het VN-Vrouwenverdrag wat specifiek discriminatie tegen vrouwen aangaat. Samen met andere Nederlandse organisaties diende Rutgers dit jaar een rapportage in waarin organisaties aankaarten hoe het er écht voor staat in Nederland, en niet alleen wat de regering wil laten zien. In deze animatie legt Rutgers uit wat dit verdrag inhoudt en hoe andere organisaties hun regering aan kunnen spreken op de situatie van vrouwen in hun land.
Genderongelijkheid en machtsverschillen zijn belangrijke oorzaken van seksueel geweld. In een land als Nederland, waar emancipatie en gelijkwaardigheid hoog in het vaandel staan, zou seksueel geweld niet zo’n groot probleem moeten zijn. De huidige aanpak van seksueel geweld blijkt echter flink onvoldoende. Er is veel te weinig aandacht voor preventie. De aanpak is niet structureel en de middelen die beschikbaar worden gesteld, staan niet in verhouding tot de omvang van het probleem.
Daarom wil Rutgers de preventie van seksueel geweld hoog op de politieke agenda: “Er gebeurt te weinig. De politiek is aan zet”, zegt Ton Coenen, directeur van Rutgers. “De overheid moet veel meer investeren in betere seksuele voorlichting op school en daarbuiten, betere opleidingen voor betrokken professionals en meer publiekscampagnes om de cultuur rond seks in Nederland te verbeteren.”
Om meer te doen aan de preventie van seksueel geweld vraagt de Ben je oké?-campagne studentenverenigingen hun eigen tradities en gewoonten onder de loep te nemen. Op studentenverenigingen zijn er vaak nog tradities en gewoonten die kunnen leiden tot ongewenst seksueel gedrag. Zoals bijvoorbeeld galadates waarbij de één honderden euro’s betaalt om een date mee te nemen naar zo’n evenement. Dit soort gewoonten kunnen bij beiden tot verkeerde verwachtingen leiden. Rutgers vraagt studenten om hun bestuur en met de leden van hun vereniging in gesprek te gaan over deze gewoonten. Welke tradities leiden tot ongemakkelijke situaties of zelfs tot grensoverschrijding en waarom? De Ben je oke campagne vraagt omstanders al langer, met name in het uitgangsleven, om in te grijpen bij vermoedens van ongewenst seksueel gedrag. Inmiddels zijn er in Nederland ruim 460 studentenverenigingen en meer dan 300 horecalocaties aangemeld als deelnemer van deze Ben je oké-campagne.
In 2019 lanceerden Rutgers en Atria de campagne ‘Generatie Ja…en?. In de campagne rekenen jongeren tussen de 17 en 23 jaar af met stereotiepe normen voor mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit én met grensoverschrijdend gedrag.
Kijk hier als je meer wilt weten of meedoen met de Ben je oké?-campagne.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.