Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Vandaag heeft een meerderheid in de Tweede Kamer zich uitgesproken tegen de verplichte bedenktijd van vijf dagen bij het afbreken van een zwangerschap. Dit is een fantastische uitkomst voor alle vrouwen die ongewenst zwanger zijn en besluiten tot een abortus. Een zwangerschap laten afbreken is geen lichtvaardig besluit. Verplicht vijf dagen bedenktijd bij een abortus is onnodig betuttelend en bevoogdend. Elke dag dat een vrouw langer ongewenst zwanger is nadat ze zelf al weloverwogen een besluit genomen heeft voor een abortus, betekent ook het onnodig langer wachten op een behandeling. En is daarmee extra emotioneel belastend. Rutgers kijkt er naar uit dat dit politieke draagvlak ook leidt tot een zo snel mogelijke uitvoering.
De verplichte beraadtermijn van vijf dagen is onderdeel van de Wet Afbreking Zwangerschap (Wafz) die in september 2020 is geëvalueerd. De algemene conclusie is dat de abortuszorg in Nederland goed is maar op een aantal punten beter kan. Om deze zorg in Nederland nog vrouwvriendelijker te maken pleit Rutgers voor een aantal aanpassingen in de wet en zorgstructuur. De rol van de huisarts moet duidelijker en huisartsen zouden onder bepaalde voorwaarden een abortuspil moeten kunnen voorschrijven. Ook is Rutgers voor het afschaffen van de verplichte bedenktijd van vijf dagen bij een abortus. Al in 2005 bij de vorige evaluatie van de Wafz was hier al een groot draagvlak onder vrouwen zelf en zorgprofessionals.
Rutgers staat hierin niet alleen. Er is breed maatschappelijk draagvlak voor deze wijziging. Onder meer Women on Waves, Humanistisch Verbond, Bureau Clara Wichman, ANA en De Bovengrondse stellen dat het erg belangrijk is voor vrouwen om de verplichte beraadtermijn van vijf dagen voor een abortus af te schaffen. Uit onderzoek en uit de praktijk blijkt namelijk dat arts en cliënt samen goed kunnen bepalen of een bedenktijd nodig is of niet. De wettelijke vijf dagen bedenktijd leidt bij velen tot het onnodig langer uitdragen van een ongewenste zwangerschap en gaat tegen adviezen van de WHO (World Health Organization) in.
Rutgers heeft de volgende tien argumenten voor de afschaffing van de beraadtermijn op een rij gezet.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.