Zoeken
Nieuws – Artikel

New Perspectives: een uniek onderzoek naar de reproductieve keuzes van vluchtelingen

Terug naar overzicht
13 december 2023

Op 14 december wordt het onderzoek New Perspectives on reproductive choice gepubliceerd. Wat maakt het uniek? Het is onderzoek onder vluchtelingen, door onderzoekers met een vluchtelingenachtergrond. Door de participatieve opzet is het  gelukt om 118 interviews en 8 focusgroepen te houden met mannen en vrouwen met een vluchtelingachtergrond.

De participatieve onderzoeksopzet van New Perspectives loont. De mensen om wie het gaat voelden zich vertrouwd genoeg om te praten over hun opvattingen, hun ervaringen en hun beleving van zorg en preventie in Nederland. Door deze diepgaande gesprekken weten we nu beter wat er nodig is om de reproductieve zorg en preventie aan vluchtelingen te verbeteren.
Marianne Cense, onderzoeksleider New Perspectives

Dit onderzoek is uitgevoerd omdat migranten met een vluchtelingenachtergrond meer risico lopen op ongewenste of onbedoelde zwangerschappen. Om vluchtelingengroepen beter te bereiken en te ondersteunen, is meer kennis nodig over hun opvattingen, strategieën en behoeften en de contexten waarin ze tot bepaalde keuzen komen. Met de inzichten uit dit onderzoek kunnen we zorgen dat voorlichters, huisartsen, verloskundigen en andere zorgverleners beter aan kunnen sluiten bij de behoeften van vluchtelingen.

Inspirerend onderzoek

Ook willen de onderzoekers anderen inspireren om participatief onderzoek te doen, omdat daardoor het onderzoek veel beter aansluit in toon en aanpak bij de onderzoeksgroep. Ubah Halane (co-onderzoeker): “In het begin waren de vragen niet goed geformuleerd, veel te bot, te direct naar mijn gevoel. Maar na een paar keer veranderen en over praten, werden de vragen aangepast. In het begin dacht ik ‘ik durf die vragen niet te stellen  aan andere vrouwen’. Maar dat is goed gekomen.”

New Perspectives on reproductive choice is een onderzoek van Rutgers en Pharos in nauwe samenwerking met de zelforganisaties Cultuur in Harmonie, Stichting Himilo, Voice Of All Women en Stichting Syrische vrouwengroep Emmen. Yordi Lassooy (Cultuur in Harmonie): “Dit onderzoek is een co-creatie van twee Nederlandse instanties die veel ervaring hebben in onderzoek en migranten zelforganisaties, waar veel kennis zit die vaak niet serieus genomen wordt. Deze twee werelden komen in dit onderzoek mooi samen.”

Bekijk de film die Transketeers maakte over het onderzoek

New Perspectives on reproductive choice kon uitgevoerd worden dankzij de financiële steun van ZonMw.

Wil je de publieksversie van het onderzoek lezen? Kijk dan hier.

Benieuwd naar het volledige onderzoek? Deze lees je hier.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.