Zoeken
Nieuws – Artikel

Nederlandse Kamerleden ontvangen Vrije Doos

Terug naar overzicht
12 mei 2021

Tweede Kamerleden worden onder andere verrast met een regenbooghanger, een hiv-zelftestkit en een seksspeeltje voor aandacht voor seksuele gezondheid en rechten.

In de Tweede Kamer worden de woordvoerders Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking verrast met een Vrije Doos. Hiermee vragen maatschappelijke organisaties aandacht voor het brede terrein van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden. Deze Vrije Doos is afgeleid van de zgn. “Blije Doos”: Een doos met artikelen die aanstaande ouders ontvangen.

Er is voor gekozen om een Vrije Doos te overhandigen, om de vrijheid over het eigen lichaam, seksualiteit en seksleven te benadrukken en de stigmatisering en uitsluiting die deze keuzevrijheid met zich mee kan brengen te belichten. Aangezien nieuwe Kamerleden nu in ‘afwachting’ van een aanstaand kabinet zijn, is dit het moment om extra aandacht te vragen voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten wereldwijd, en de vrijheid die daaraan ten grondslag ligt.

Kennismaking seksuele gezondheid en rechten

Op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en aidsbestrijding is Nederland wereldwijd voortrekker en moet dat blijven. In veel landen is het gebruik van de pil en condooms, het recht om je eigen partner te kiezen en toegang tot veilige abortus niet vanzelfsprekend. Net zo goed als dat er nog veel werk te doen is op bijvoorbeeld de strijd tegen kindhuwelijken, vrouwenbesnijdenis en seksueel geweld on- en offline. In de Vrije Doos zitten dan ook items die verwijzen naar urgente thema’s op dit gebied.

Zo bevat de Vrije Doos een regenbooghanger als symbool voor LGBTIQ+-emancipatie; een USB-stick in de vorm van een spermacel om het belang van toegang tot SRGR informatie te benadrukken; een hiv zelftestkit als symbool voor het doorbreken van stigma rondom hiv ; en een “ ben je oké” mondkapje, symbool voor zowel toegenomen geweld tegen vrouwen als de druk op de zorg als gevolg van de pandemie.  Aidsfonds, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, COC, Hivos, Plan International Nederland, Rutgers, RNW Media, Simavi en Wemos vragen hiermee Kamerleden van de Commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking deze thema’s te blijven agenderen.

Ik vind de naam ‘Vrije Doos’ goed gekozen, mensen mogen zelf hun leven vormgeven en in vrijheid keuzes maken die betrekking hebben op hun gezondheid.
Marieke Koekkoek van Volt

Aandacht voor SRGR in Nederland

Nederland is al jaren internationaal erkend als een koploper en voorvechter voor de bevordering van SRGR, inclusief hiv en aids. De toegevoegde waarde van Nederland is groot omdat het zich als één van de weinige donoren zowel politiek uitspreekt als daadwerkelijk investeert. SRGR kent vele aspecten en bevat een groot aantal onderwerpen, variërend van anticonceptie tot kindhuwelijken, seksuele voorlichting, LHBTIQ+ rechten, moedersterfte en aidsbestrijding.

Verhalen van over de hele wereld

In Vrije Doos voor de woordvoerders Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zit ook een magazine vol met korte verhalen van mensen over de hele wereld. Het zijn verhalen over mensen wiens SRGR zijn geschonden door meisjesbesnijdenis, kindhuwelijk of door stigma, geweld en discriminatie. Daarnaast gaat het ook over mensen die SRGR proberen te bevorderen in hun gemeenschap, lokale kliniek of elders. De impact van coronacrisis op SRGR is enorm en komt dan ook meermaals terug in dit magazine.

Nederland is één van de weinige landen die hier zich op uitspreekt op SRGR. Dit is belangrijk in Nederland zelf, maar ook in de internationale context: in landen die minder expliciet kunnen zijn op SRGR kan Nederland een belangrijke rol spelen.
Ton Coenen, directeur Rutgers
Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.