Zoeken
Nieuws – Artikel

Dance4Life viert 20-jarig bestaan met nieuwe start

Terug naar overzicht
13 juni 2024

We kijken terug op twintig mooie en bijzondere jaren. Samen met jongeren, ambassadeurs, friends en partners heeft Dance4Life positieve impact gemaakt op de seksuele gezondheid van miljoenen jongeren in meer dan 17 landen.  

Samen hiv de wereld uit dansen’, met dat idee is Dance4Life in 2004 gestart. Met een programma dat jongeren letterlijk in beweging bracht om de stilte en taboes rondom hiv en aids te doorbreken. Zo ontstond een dansevent waarbij duizenden jongeren over de hele wereld met elkaar werden verbonden en werd er geld opgehaald voor verschillende projecten.    

In de loop der jaren werd vanwege medische vooruitgang de aanpak van hiv minder dringend. Mede daardoor verschoof de aandacht naar bredere kwesties van seksuele gezondheid en rechten en besloot Dance4Life de handen ineen te slaan met Rutgers. Sinds 2023 zagen we dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een groot probleem is onder jongeren in Nederland. Bijna 1 op de 2 meisjes en 1 op de 5 jongens heeft te maken gehad met een vorm van grensoverschrijdend gedrag. Dat moet veranderen, en daar zetten wij ons voor in.

Met deze shift in focus is ook het besluit genomen om afscheid te nemen van de naam Dance4Life en verder te gaan met Ben je oké?. Dit sluit beter aan bij onze missie en de boodschap die we aan jongeren willen meegeven.

Ben je oké?

Met onze focus op het stoppen van grensoverschrijdend gedrag zijn we in Nederland nauw gaan samenwerken met de Ben je oké? campagne van Rutgers. Ben je oké? is een beweging waarbij gemeenten, bedrijven, studentenverenigingen, scholen, festivals, kroegen, poppodia en andere uitgaansgelegenheden zijn aangesloten. Kortom: daar waar jongeren zijn, zijn wij ook. Ook hier richten we ons op het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag, onder andere door jongeren bewust te maken van hun wensen en grenzen en het vragen van consent in alle vormen van relaties.

De unieke werkwijze van Dance4Life gaan we voorzetten onder Ben je oké?. Dit betekent nog steeds een focus op dans en muziek en dat we blijven samenwerken met influencers en artiesten om jongeren te bereiken op een manier die hen aanspreekt. Zo streven we naar het creëren van een cultuur waarin jongeren leren over het aangeven en herkennen van grenzen en wensen, en weten hoe ze dat bij elkaar kunnen checken.

De toekomst

Met de transitie van Dance4Life naar Ben je oké? kijken we vol vertrouwen naar de toekomst. Onze kernwaarden blijven hetzelfde: jongeren informeren, inspireren en ondersteunen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten op de manier die hen aanspreekt. We zijn trots op ons nalatenschap en kijken ernaar uit om deze voort te zetten binnen Rutgers. Samen bouwen we verder aan een wereld waarin jongeren zich bewust zijn van hun wensen en grenzen, en waar respect en consent centraal staan. 

Dance4Life bedankt iedereen die zich heeft ingezet en in het bijzonder alle jongeren, ambassadeurs, friends en partners voor alle steun. Samen hebben we impact gemaakt op miljoenen jongeren. Samen blijven we ons inzetten om seksuele intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag te stoppen.

 

Vragen over de transitie of over Ben je oké? Mail naar support@dance4life.com

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.