Zoeken
Nieuws – Artikel

Nederlandse investeringen geven miljoenen mensen wereldwijd toegang tot anticonceptie en seksuele gezondheidszorg

Terug naar overzicht
4 oktober 2024

Dankzij de Nederlandse investeringen in ontwikkelingssamenwerking krijgen 8,5 miljoen mensen wereldwijd toegang tot moderne anticonceptie. 2,6 miljoen mensen hebben daarnaast toegang tot hiv-counseling en testen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Guttmacher Institute naar de voorgenomen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking en de impact hiervan op meisjes, vrouwen en lhbti+ personen wereldwijd 

Door de Nederlandse bijdrage in 2024 worden 2,6 miljoen onbedoelde zwangerschappen en 938.000 onveilige abortussen voorkomen. Hiermee redden we levens, er worden in 2024 bijna 2.800 gevallen van moedersterfte verhinderd.  

Nederlandse steun voorkomt moedersterfte en tienerzwangerschappen 

Rutgers, Plan International en Aidsfonds, organisaties die actief zijn op het gebied van seksuele gezondheidszorg, verwelkomen het rapport van het Guttmacher Institute dat de impact van Nederlandse investeringen inzichtelijk maakt. Het kabinet-Schoof heeft forse bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking aangekondigd, dit is een risico voor goede toegang tot seksuele gezondheidszorg.  

Marieke van der Plas, directeur Rutgers: “Toegang tot goede gezondheidszorg, inclusief veilige abortus, redt levens. Door steun van de Nederlandse overheid kunnen meiden en vrouwen zelf bepalen of en hoeveel kinderen ze krijgen. Zo hebben ze regie over hun eigen leven.” 

Bezuinigingen dreigen vooruitgang terug te draaien 

Met iedere 10 miljoen euro die er bezuinigd wordt op dit thema, hebben 882.000 minder mensen toegang tot anticonceptie. Daarnaast zorgen bezuinigingen ervoor dat er dan 273.000 meer ongeplande zwangerschappen en 97.000 meer onveilige abortussen zijn.  

Garance Reus-Deelder, directeur Plan International: “Wereldwijd nemen tienerzwangerschappen af en krijgen meisjes en jonge vrouwen meer zeggenschap over hun lichaam. Deze vooruitgang staat onder druk doordat een groeiende oppositie verworven rechten wil terugdraaien. Door te bezuinigen op programma’s die seksuele en reproductieve rechten verbeteren, speel je deze conservatieve beweging in de kaart.” 

Blijf toegang bieden tot levensreddende hiv zorg 

In 2024 krijgen 9.000 moeders medicatie om hiv bij hun baby’s te voorkomen, met dank aan Nederlandse investeringen. 154.000 mensen zijn bereikt door hiv-preventie programma’s. Daarnaast hebben 93.000 mensen die met hiv leven toegang tot levensreddende behandelingen. Daarmee betekent hiv niet langer een doodsvonnis.  

Met iedere 10 miljoen euro die er bezuinigd zou worden op hiv-zorg zijn er 12.000 meer hiv-doden, 17.000 minder mensen die levensreddende behandeling krijgen en 2.000 moeders die niet de noodzakelijke medicatie krijgen om hun baby’s te beschermen tegen hiv.  

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds: “Als we nu bezuinigen op hiv-zorg en preventie, zetten we duizenden levens op het spel. Toegang tot deze zorg is niet alleen levensreddend, maar essentieel om een hiv-vrije generatie te bereiken. Elke euro minder betekent meer sterfgevallen en minder bescherming voor de meest kwetsbaren.” 

Politieke partijen slaan de handen ineen  

Het rapport van Guttmacher wordt vanmiddag gepresenteerd tijdens het meerpartijeninitiatief voor mondiale gezondheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Tijdens dit evenement committeren Kamerleden van 7 politieke partijen (GroenLinks/PvdA, VVD, NSC, D66, SP, CDA en Volt) zich aan de inzet op Nederlands leiderschap voor mondiale gezondheid en seksuele en reproductieve gezondheid wereldwijd. Roelien Kamminga (VVD) en Sarah Dobbe (SP) zijn samen co-voorzitters van het meerpartijeninitiatief.  

Over het onderzoek  

The Guttmacher Institute is een in Amerika gevestigd onderzoeksinstituut voor seksuele gezondheid en rechten wereldwijd. Eerder deden ze het ‘Just the Numbers’ onderzoek over de gevolgen van de voorgenomen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking in het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten. Het hele onderzoek lees je hier.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.