Zoeken
Nieuws – Artikel

Nederlanders vinden keuzevrijheid voor abortus belangrijk

Terug naar overzicht
28 september 2023

Een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking (86%) boven de 25 jaar vindt dat een vrouw zelf moet kunnen kiezen of ze een abortus wil. Een hele kleine minderheid (5%) vindt dat een vrouw niet zelf mag kiezen over of ze een abortus wil. Dit blijkt uit cijfers van de Monitor Seksuele Gezondheid/Leefstijlmonitor 2023 uitgevoerd door Rutgers in samenwerking met het RIVM en CBS.

Ook vindt een steeds kleiner deel van de Nederlandse bevolking van 25 jaar en ouder dat abortus moord is (9%). In 2017 was 13% het hier nog mee eens. Een groeiende meerderheid is het hiermee oneens:  71% in 2023. In 2017 was dit nog 66%.
De cijfers laten zien dat Nederlanders de keuzevrijheid voor abortus belangrijk vinden. In de Monitor Seksuele Gezondheid is aan bijna 9000 personen van 25 tot 80 jaar gevraagd naar hun mening over abortus.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.