Zoeken
Nieuws – Artikel

Met je kind in gesprek over Gewoon. Bloot.

Terug naar overzicht
19 maart 2021

NPO Z@pp start op 21 maart 2021 met het kinderprogramma ‘Gewoon. Bloot.’ waarin kinderen uit groep 7 en 8 gewone mensen het hemd van het lijf vragen. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Rutgers. Hieronder vind je meer informatie over het programma en tips hoe je met je kind over bloot en lichaamsbeeld in gesprek kunt gaan.

Waarom zou je kijken met je kind(eren)?

Veel kinderen en pubers vragen zich af of hun lichaam wel normaal is. Te klein, te groot, te dik, te dun?  Gekke billen? Te kleine borsten? Niet zo gek, want op Instagram, Snapchat en TikTok lijkt iedereen perfect. Veel mensen gebruiken filters, make-up of gaan zelfs onder het mes om er beter uit te zien. Dat maakt kinderen en pubers onzekerder dan nodig over hun eigen lichaam. Onderzoek wijst uit dat mensen een positiever lichaamsbeeld en zelfbeeld krijgen als ze vaker blote lichamen van gewone mensen zien, in plaats van de ‘perfecte’ lichamen die de media ons voorschotelen. Lichaamsdelen zijn er in alle soorten en maten, en niemand zou zich daarvoor hoeven schamen.

Als je samen met je kind(eren) kijkt, heb je een mooie aanleiding om in gesprek te gaan over hoe verschillend lichamen eruit zien. En wat er in de puberteit allemaal verandert. Je laat hiermee zien dat ze bij je terecht kunnen als ze vragen of problemen hebben. Zo krijgen ze de juiste kennis en informatie mee. Informatie die ze anders bij vrienden of online gaan zoeken. Vanaf de puberteit staan kinderen steeds minder open voor wat hun ouders zeggen. En het is wel belangrijk dat kinderen voorbereid zijn op wat er allemaal in de puberteit aan hun lichaam verandert. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind nog niet toe is aan bepaalde informatie. Kinderen onthouden namelijk alleen wat zij interessant vinden en waar ze op dat moment aan toe zijn.

Kan het kwaad voor kinderen om naar bloot te kijken?

De Kijkwijzer classificatie voor Gewoon. Bloot. is Alle Leeftijden (AL), wat wil zeggen dat het programma geen schadelijke elementen bevat, zoals geweld, seks, discriminatie, grof taalgebruik of angstaanjagende beelden. De kritiek op Gewoon. Bloot. komt vooral van mensen die naakt zijn seksualiseren. In het programma Gewoon. Bloot. zijn naakte mensen te zien echter zonder dat er seksuele handelingen of een seksuele context te zien of te horen is. Het zien van blote lichamen op zichzelf heeft geen schadelijk effect op kinderen. En kinderen leggen ook niet de connectie met het naakte lichaam en seksualiteit. Het programma gaat alleen over het menselijk lichaam en toont hoe verschillende lichaamsdelen er echt en ongefilterd uitzien. Bloot is hier gewoon bloot.

Weerbaar worden

Om weerbaar te worden is het belangrijk dat kinderen informatie krijgen over het lichaam (in alle diversiteit), dat ze de taal hebben om over hun lijf te praten en dat ze snappen wat wel en niet bij een situatie hoort. Dat een dokter je mag vragen om je buik te voelen, maar de buurman niet. De presentator van het programma benadrukt, ook voor de kijker, dat je je nooit zomaar naakt aan iemand mag tonen, dat je daar altijd toestemming van de ander voor moet hebben. Dit is ook de boodschap die er wordt meegegeven aan de kinderen (die kijken). Bloot is alleen oké als jij daar oké mee bent en de ander daar ook oké mee is.

Hoe praat je met je kind? De LOVE regels

Er zijn vier gouden regels. Makkelijk te onthouden: de eerste letters van deze regels vormen samen het woord LOVE.

L = Let op je kind

Wees betrokken. Welke vrienden of vriendinnen zijn belangrijk voor je kind? Welke social media, games of internetsites kijkt hij of zij? Zijn er influencers waar je kind mee wegloopt? Als je weet wat je kind tegenkomt op sociale media en in het echte leven, kun je er samen over praten. Het kan over leuke dingen gaan, en over minder leuke dingen. Een verliefdheid is vaak een mooie gelegenheid om over de wensen en grenzen van je kind te praten.

O = Open communicatie

Natuurlijk is het belangrijk wat je zegt, maar ook: hóe je het zegt. Veel pubers klagen dat hun ouders vooral waarschuwingen geven. ‘Vertrouw geen onbekenden online’ of ‘Stuur geen naaktfoto’s’. Als je open vragen stelt, nodig je je puber uit om iets te vertellen. Humor kan helpen om een ongemakkelijke situatie te doorbreken. Door terloops te beginnen, terwijl je samen iets doet – bijvoorbeeld in de auto of tijdens een wandeling – maak je het gesprek minder spannend. Een televisieprogramma als Gewoon. Bloot. is een mooie aanleiding.

V = Voorbeeld geven

Kinderen pikken veel op van wat ze thuis zien en horen. Wees je daar bewust van als je over anderen praat. Uit je niet negatief over een andermans uiterlijk bijvoorbeeld.  Voorbeeld doet volgen. Zorg dat je puber zich kan spiegelen aan ouders die liefdevol en met warmte met elkaar omgaan. De kans is groot dat hij of zij die houding overneemt.

E = Er zijn voor je kind

Zorg dat je tijd en aandacht voor je kind hebt. Het gevoel dat het er mag zijn, dat er van een kind gehouden wordt, beschermt een kind het beste tegen misbruik. Ook dat kinderen en pubers weten dat ze altijd bij je terecht kunnen als er iets is. Dat ze weten dat de band sterk genoeg is om over lastige dingen te kunnen praten. Pubers zeggen zelf dat er veel dingen zijn waar ze hun ouders niet meer bij willen hebben, maar dat ze het belangrijk vinden dat hun ouders er voor hen zijn als dat nodig is. Ze willen ruimte om zich te ontwikkelen en te experimenteren, maar ze voelen zich ook graag gesteund.

Meer informatie

Welke informatie kun je op welke leeftijd het beste geven? Daarvoor zijn deze brochures handig:

Op Opvoeden.nl staat ook informatie over seksuele opvoeding

Informatie voor kinderen zelf

Op www.pubergids.nl kunnen kinderen vanaf 10 jaar alles lezen over de puberteit.

‘Gewoon. Bloot.’ is vanaf 21 maart elke zondag te zien, om 19.20 uur bij de NTR op NPO Zapp.

Dit zijn de thema’s die besproken worden:

  • Het lichaam (21 maart)
  • Huid & haar (28 maart)
  • Borsten (4 april)
  • Gewicht (11 april)
  • Billen (18 april)
  • Piemel (25 april)
  • Transgender (2 mei)
  • Vagina (9 mei)
Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.