Zoeken
Nieuws – Artikel

Een onbedoelde zwangerschap kan iedereen overkomen

Terug naar overzicht
14 september 2022 Tags: Abortus, rutgers, verhalen, vice, zwangerschapsafbreking

Vijf vrouwen vertellen hun persoonlijke verhaal over hun zwangerschapsafbreking


“Door erover te praten, merkte ik dat de schaamte in mijn hoofd afnam”, zegt Leonie.
Leonie is een van de mensen die haar verhaal deelt op de campagnepagina van VICE. In aanloop naar International Safe Abortion Day op 28 september, deelt VICE in samenwerking met Rutgers (expertisecentrum seksualiteit) vijf verhalen van vrouwen die vertellen over hun zwangerschapsafbreking.

Schaamte

Ineke van der Vlugt, expert anticonceptie & abortus bij Rutgers: “Vrouwen* die ongewenst zwanger raken en kiezen voor een abortus, krijgen helaas nog steeds te maken met stigmatisering, taboes en schaamte. Uit onderzoek blijkt dat 59% van de vrouwen tot 25 jaar met een abortuservaring het lastig vindt om erover te praten. Bijna de helft schaamt zich ervoor. En dat terwijl een onbedoelde zwangerschap iedereen kan overkomen.”

VICE campagne International Safe Abortion Day

Oordelen van de omgeving

De keuze voor een abortus is privé, maar tegelijkertijd oordeelt de omgeving soms snel over een abortus. Vervolgens staan schuld en schaamte een goede besluitvorming en het verwerkingsproces  in de weg. Het is het harde oordeel of vooroordeel in de omgeving en/of samenleving waar vrouwen mee te maken krijgen waardoor vrouwen zich schamen en schuldig kunnen voelen. Ineke: “Op deze manier wordt er voorbij gegaan aan het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Iedereen moet zich vrij kunnen voelen haar afweging te maken of steun en hulp te zoeken in de eigen omgeving.”

Openhartige verhalen

Daarom vraagt Rutgers, samen met VICE, aandacht voor het belang van de keuzevrijheid van vrouwen. Vijf mensen die ongewenst zwanger zijn geraakt en één of meerdere abortussen hebben gehad, delen hun verhaal. Zij hebben de moed om hun verhaal openhartig met anderen te delen. De verhalen laten zien dat je je niet hoeft te schamen of schuldig hoeft te voelen over een zwangerschapsafbreking. Erover praten kan je helpen.

Je kunt hier de verhalen lezen. Wil je weten hoe je een luisterend oor kunt bieden, zonder te oordelen? Kijk dan eens op www.seksualiteit.nl/gesprekstipsabortus.

*en andere mensen met een baarmoeder

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.