Zoeken
Nieuws – Artikel

Meer onderzoek nodig naar goede toegang tot abortuszorg in Nederland

Terug naar overzicht
13 december 2021

Het aantal zwangerschapsafbrekingen is in 2020 gedaald. Dit blijkt uit de jaarrapportage van de Inspectie van Gezondheidszorg en Jeugd Wet afbreking zwangerschap. In 2020 waren er 31364 zwangerschapsafbrekingen. Dit is een afname ten opzichte van een jaar eerder, in 2019 waren dit er 32.233. Ineke van de Vlugt van Rutgers: “We weten nog niet wat de achterliggende redenen zijn van deze daling. Om de cijfers goed te kunnen duiden, pleiten we voor meer onderzoek naar goede toegang tot abortuszorg in Nederland.”

Sinds 2014 schommelt het aantal zwangerschapsafbrekingen rond de 30.000 per jaar met een lichte stijging in 2018 en 2019. De daling is vooral te zien onder de vrouwen die in het buitenland wonen en in Nederland een zwangerschap lieten afbreken. Onder hen zijn er 453 minder zwangerschapsafbrekingen dan in 2019. 63% van de zwangerschapsafbrekingen vindt plaats binnen 8 weken van de zwangerschap.

Ineke: “Het is aannemelijk dat de daling in de abortuscijfers onder andere is veroorzaakt door de aangescherpte maatregelen rondom corona. We weten het niet zeker, maar de daarmee gepaard gaande reisbeperkingen voor vrouwen uit het buitenland kunnen meespelen. Wij vinden het  belangrijk dat iedere vrouw die ongewenst zwanger is en de keuze maakt voor een zwangerschapsafbreking goede toegang heeft tot abortuszorg.” Sinds de coronapandemie mochten vrouwen geen begeleider mee nemen naar de kliniek, behalve als het minderjarigen betrof.

Ook onder tieners is opnieuw een daling te zien in het aantal zwangerschapsafbrekingen. Dit zijn 298 minder tienerzwangerschapsafbrekingen dan in 2019. Het aandeel afgebroken tienerzwangerschappen was in 2016 nog 10% van het totaal en in 2020 is dit gedaald tot 7,3%. Ook onder 20-25 jarigen daalt het aantal afbrekingen van een zwangerschap. Wel is er sinds 2015 onder de wat oudere groepen van 30-35 jaar en 35 tot 40 jarigen een lichte stijging te zien.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.