Zoeken
Nieuws – Artikel

Manifest: haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht

Terug naar overzicht
28 september 2023

Op de internationale Safe Abortion Day, slaan deskundigen en bondgenoten de handen ineen met een oproep aan de politiek: haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht. Door abortus in het Wetboek van Strafrecht op te nemen lijkt het een criminele daad. Abortus mag alleen uitgevoerd worden met een speciale vergunning, anders ben je strafbaar. Rutgers wil, samen met de Coalitie Vrije Keuze, abortuszorg decriminaliseren. Op 28 september, International Safe Abortion Day, presenteert de coalitie in Den Haag het manifest ‘Abortus is zorg’.

Juridische, geneeskundige en sociale organisaties, waaronder Rutgers, Humanistisch Verbond, Bureau Clara Wichman en Women on Waves hebben zich voor het eerst verzameld in een bondgenootschap: de Coalitie Vrije Keuze. In het manifest ‘Abortus is zorg’ stellen zij dat abortus uit het Wetboek van Strafrecht moet verdwijnen en moet worden erkend als normale zorg.

Ineke van der Vlugt, programmamanager Abortus & Anticonceptie zegt: “Abortus is een vorm van medisch noodzakelijke zorg voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn. Abortus in het Wetboek van Strafrecht past niet in een samenleving waar zorg goed georganiseerd is via andere wet- en regelgeving, standaarden en richtlijnen.”

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.