Zoeken
Nieuws – Artikel

Krimpende ruimte voor jongeren om open te zijn over hun seksualiteit in Indonesië en Botswana

Terug naar overzicht
21 oktober 2022

Wereldwijd zijn er meer dan 1 miljard jongeren tussen de 15 en 24 jaar, waarvan het merendeel woont in lage- en middeninkomenslanden. Deze generatie staat voor bijzondere uitdagingen, maar heeft ook een enorm potentieel om bij te dragen aan maatschappelijke verandering.

Beleidsmakers spelen hier steeds meer op in. Nederland wordt al jarenlang internationaal erkend voor haar inzet op jongerenparticipatie op het gebied van seksuele en reproductieve rechten en gezondheid (SRGR). Recentelijk lanceerde ook de EU Commissaris voor Internationale Partnerschappen het EU Youth Action Plan, waarin dit beleid een prominente rol heeft.

Veel beleid over jongeren dus, maar wat vinden de jongeren zelf?

Hoognodig perspectief op seksualiteit

Afgelopen donderdag gingen jongeren uit Indonesië en Botswana daarover in gesprek met politieke jongerenorganisaties en Alexander Hammelburg, voorzitter van het Meerpartijeninitatief SRGR en HIV/Aids. Ze spraken over waar jongeren tegenaan lopen op het gebied van seksuele en reproductieve rechten en gezondheid (SRGR) en jongerenparticipatie.

Zo vertelde Muhammed Rey Dwi Pangestu, namens Rutgers Indonesië, over de krimpende ruimte voor jongeren om open te zijn over hun seksualiteit en beperkende gendernormen. Ook Ontlametse Raleru vertelde, namens Sonke Gender Justice in Botswana, over hoe zij hard bezig zijn om jongeren te betrekken bij besluitvorming. “Jongeren hebben het recht om te participeren en brengen een hoognodig nieuw perspectief op seksualiteit,” vertelde Ontla gepassioneerd.

Betrekken bij besluitvorming

Vertegenwoordigers van politieke jongerenorganisaties en Alexander Hammelburg, overlegden met Ontla en Rey over wat Nederlandse besluitvormers kunnen doen om hen te ondersteunen in hun werk voor seksuele en reproductieve rechten en gezondheid en jongerenparticipatie. Maar ook over hoe zij zelf jongeren beter kunnen betrekken bij de besluitvorming.

Daar kwamen twee belangrijke aanbevelingen uit: om jongeren consequent te betrekken bij het MPI SRGR en HIV/Aids door ze deel te laten nemen aan de overleggen en door een jongerenvoorzitter aan te wijzen.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.