Zoeken
Nieuws – Artikel

Kamerleden nemen de Vrije Doos in ontvangst

Terug naar overzicht
2 april 2024

De onlangs geïnstalleerde Kamerleden van de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ontvingen vandaag de Vrije Doos. Verschillende Kamerleden en hun medewerkers waren aanwezig bij de ontvangst, o.a. Danielle Hirsch (GroenLinks-PvdA) en Roelien Kamminga (VVD). Ook waren er medewerkers van BBB en SP die namens de Kamerleden een Vrije Doos in ontvangst namen. De Vrije Doos is een initiatief van het SRGR-platform, bestaande uit 11 organisaties, waaronder Rutgers, die zich inzetten voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

In de Vrije Doos vonden de Kamerleden onder andere een informatief magazine over het belang van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR). Naast het magazine zaten er verschillende goodies in de Vrije Doos om het belang van SRGR in buitenland beleid te onderstrepen. De Vrije Doos is afgeleid van de ‘blije doos’ die aanstaande ouders krijgen in afwachting van hun kind. Met de Tweede Kamer in afwachting van een nieuw kabinet leek dit een gepast moment om ook de Kamerleden met een Vrije Doos te verblijden.

Goede toegang is onmisbaar

Van relationele en seksuele vorming naar toegang tot anticonceptie en veilige abortus: om meisjes en vrouwen de kans te geven om zich te ontwikkelen, is toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten onmisbaar.

Het zelf kunnen beslissen over je eigen lichaam is levensbepalend. Hetzelfde geldt voor de keuze of, wanneer en hoeveel kinderen je zou willen. Daarom zijn seksuele en reproductieve gezondheid en rechten een basisvoorwaarde voor gelijkheid. Het bepaalt of meisjes en vrouwen hun school af kunnen maken, wat hun positie op de arbeidsmarkt is en in hoeverre zij economisch en sociaal (on)afhankelijk zijn.

Om het belang van SRGR binnen ontwikkelingssamenwerking te onderstrepen bevatte de Vrije Doos verschillende ‘goodies’ voor de Kamerleden. Zo vraagt het SRGR-platform met de regenboogsokken aandacht voor de onderdrukking van lhbtiq+ personen in onder andere Oeganda en Ghana. In het magazine staan verschillende verhalen van over de hele wereld die het belang van SRGR onderstrepen.

Wil jij ook deze verhalen van over de hele wereld lezen? Je kan het magazine hier vinden.

Het SRGR-platform is een samenwerking van 11 ontwikkelingsorganisaties die opkomen voor SRGR in binnen- en buitenland en bestaat uit Aidsfonds – Soa Aids Nederland, Amref Flying Doctors, CHOICE for youth and sexuality, COC Nederland, Hivos, Liliane Fonds, Oxfam Novib, Plan International, Rutgers, RNW Media, VSO Nederland en Wemos.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.