Zoeken
Nieuws – Artikel

Initiatiefwet abortuspil bij de huisarts aangenomen

Terug naar overzicht
15 maart 2022

Vandaag is in de Tweede Kamer de initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 met grote meerderheid aangenomen die het ook voor huisartsen mogelijk maakt om de abortuspil te verstrekken. Rutgers is blij met dit besluit. Ineke van de Vlugt, expert anticonceptie en abortus bij Rutgers:  “Als huisartsen medicatie voor zwangerschapsafbreking mogen voorschrijven, krijgen vrouwen die ongewenst zwanger zijn betere toegang tot abortuszorg en wordt ook de keuzevrijheid vergroot.”

 

Wie ongewenst zwanger is en een abortuspil wil nemen, moet daarvoor nu nog naar een abortuskliniek. Als de wet ook in de Eerste Kamer wordt aangenomen, kunnen vrouwen hiervoor in de toekomst dus ook terecht bij de huisarts. Ineke: “De kwaliteit van de huidige abortuszorg is hoog en de medicatie is effectief en veilig. Het verstrekken van de medicatie om  een vroege zwangerschap af te breken is ook goed mogelijk via de huisarts. De huisarts kan zich scholen en vrouwen die ongewenst zwanger zijn, informeren over de behandelopties en de voor- en nadelen van de behandelingen. De huisarts kan ook vrouwen begeleiden bij de keuze en nazorgbieden.”

Sommige vrouwen gaan liever naar een huisarts dan naar een abortuskliniek. De huisarts is voor hen vertrouwd, dichtbij en laagdrempelig. Het bezoek aan een abortuskliniek is voor sommige vrouwen een te hoge drempel of emotioneel en fysiek belastend. Belemmeringen zijn bijvoorbeeld dat bekenden hen zouden kunnen herkennen, ze soms worden lastiggevallen bij de kliniek, ze soms lang moeten reizen of dat ze vrij moeten nemen van werk of opleiding. De beslissing om een zwangerschap af te breken is vaak al moeilijk genoeg.

Door de discussie van de afgelopen jaren over ‘de abortuspil’ bij de huisarts, is het goed mogelijk dat huisartsen ook de preventie van ongewenste zwangerschappen meer op het netvlies krijgen. En meer verantwoordelijkheid nemen voor de seksuele gezondheid van patiënten. Voorlichting over behandelopties bij een ongewenste zwangerschap maakt onderdeel uit van het brede spectrum van seksuele gezondheid. Hier vallen ook het bespreekbaar maken van seksualiteit, preventie van soa, onbedoelde zwangerschap en seksueel geweld onder. Met dit voorstel verwachten we dat de huisarts deze rol nog meer en beter gaat oppakken. En dat is winst.

Lees ons standpunt over de abortuspil bij de huisarts.
Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.