Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Het parlement in Benin stemde vorige week voor legalisering van veilige abortus in de meeste gevallen. Tot nu toe was abortus volgens de wetgeving alleen onder beperkte voorwaarden toegestaan. Deze historische stemming is een enorme overwinning voor vrouwen en meisjes in Benin. Rutgers’ partner ABPF heeft zich hard gemaakt voor deze baanbrekende verandering, waarmee de wetgeving nu een van de meest progressieve is op het Afrikaanse continent.
In Benin was abortus alleen toegestaan onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld wanneer het leven van een zwangere vrouw in gevaar is of als er ernstige medische aandoeningen bij de foetus werden geconstateerd. Met deze wetswijziging zijn de gronden voor legale abortus binnen de eerste 12 weken van de zwangerschap aanzienlijk verruimd: abortus is nu toegestaan “wanneer de kans groot is dat de zwangerschap een situatie van materiële, educatieve, professionele of morele nood kan verergeren of veroorzaken, die onverenigbaar is met de belangen van de vrouw en/of het ongeboren kind.”
Benin voegt zich met deze wetswijziging nu bij een selecte groep Afrikaanse landen; alleen Zambia en Ethiopië staan abortus toe op sociaaleconomische gronden en alleen Kaapverdië, Mozambique, Zuid-Afrika en Tunesië hebben meer progressieve abortuswetten.
In Benin zorgen onveilige abortussen voor 20% van de moedersterfte, schat minister van Volksgezondheid Benjamin Hounkpatin. Abortus in Afrika ten zuiden van de Sahara is riskanter dan in elke andere regio ter wereld. Volgens het Guttmacher Institute is 77% van de abortussen in deze regio onveilig (2010-2014), tegenover een wereldwijd gemiddelde van 45%. Met de gewijzigde wetgeving in Benin kunnen vele levens worden gered.
“Vrouwen en meisjes in Benin hebben nu het recht om te beslissen over hun gezondheid en toegang tot passende dienstverlening.”Judith Maffon Gbehinto, voorzitter ABPF
Het kan helaas nog wel even duren voordat vrouwen en meisjes in Benin daadwerkelijk baat hebben bij de nieuwe wet. Eerst moet de nieuwe wet ter uitvoering (uitvoeringsverordeningen) worden goedgekeurd voordat het door zorgverleners kan worden uitgevoerd.
Reden genoeg voor ABPF en andere progressieve betrokkenen om hun werk voort te zetten. “We hebben lang en hard gevochten voor deze wetgeving, maar ons werk is nog niet klaar. We moeten nu meer dan ooit blijven pleiten voor het wegnemen van alle belemmeringen voor de uitvoering van deze wet. We zullen blijven samenwerken met het ministerie van Gezondheid en met maatschappelijke organisaties om ervoor te zorgen dat de uitvoeringsbesluiten worden afgekondigd en om het gezondheidssysteem te ondersteunen”, stelt ABPF-voorzitter Judith Maffon Gbehinto.
Rutgers heeft ABPF gesteund in haar She Makes Her Safe Choice-programma, gericht op het terugdringen van onveilige abortussen. ABPF is ook partner in het Right Here Right Now-programma. We hebben ook de samenwerking tussen partners in Benin en daarbuiten bevorderd om te pleiten voor veilige abortus in Benin en de regio.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.