Zoeken
Nieuws – Artikel

Groot onderzoek naar seksuele gezondheid van jongeren van start

Terug naar overzicht
26 september 2022

Deze week start Seks onder je 25e: het grote onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren in Nederland. Soa Aids Nederland en Rutgers voeren dit uit in samenwerking met GGD’en, RIVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tienduizenden jongeren vanaf 16 tot 25 jaar krijgen een uitnodiging thuisgestuurd om de online vragenlijst in te vullen.

Voorlichting en hulp up-to-date houden

Het onderzoek Seks onder je 25e is het vierde onderzoek na edities in 2017, 2012 en 2007. Om een goed beeld te krijgen is het belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren meedoen. Ook benaderen diverse GGD’en extra jongeren om te onderzoeken wat er in hun regio speelt. Veel beleidsmakers, zorgprofessionals en onderzoekers werken met de cijfers om de voorlichting en hulpverlening voor jongeren te verbeteren. Eind 2023 worden de resultaten bekend.

Welke vragen krijgen jongeren?

Seks onder je 25e gaat over relaties, seksualiteit en gezondheid. Vragen gaan over de houding, de behoeftes en het gedrag van jongeren. Bijvoorbeeld: Ben je wel eens verliefd geweest? Tot wie voel je je seksueel aangetrokken? Met wie zou je praten als je een probleem had met seks? Gebruikte je wel eens een datingapp ? Check jij altijd of de ander ook seks wil? Welk anticonceptiemiddel gebruik je? Deze en andere vragen krijgen jongeren die meedoen met Seks onder je 25e.

Wat vinden jongeren van het onderzoek?

Jongeren die de vragenlijst eerder invulden, zeiden dit: “Supergoed dat dit allemaal gevraagd wordt” en “Ik vind het goed dat jullie zulke onderzoeken doen en hoop dat er meer voorlichtingen komen op middelbare scholen”.

Wie voeren het onderzoek uit?

Het landelijke onderzoek voeren Soa Aids Nederland en Rutgers uit in samenwerking met GGD’en en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deelnemers kunnen zich aanmelden voor het aanvullende onderzoek PECAN, waarmee het RIVM het vóórkomen van de soa’s chlamydia en gonorroe onder jongeren onderzoekt. Extra regionale data verzamelen GGD Fryslân, GGD Gelderland-Midden, GGD Limburg-Noord, GGD Rotterdam-Rijnmond, GGD Zuid-Holland Zuid en GGD Zuid-Limburg.

Noot voor de redactie

Wilt u meer weten over het onderzoek van Seks onder je 25e?

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.