Zoeken
Nieuws – Artikel

Gezocht: extra trainers om Girls’ Talk te evalueren

Terug naar overzicht
28 mei 2021

In 2021 voeren we onderzoek uit naar Girls’ Talk en Girls’ Talk+. In deze groepscounselingsprogramma’s leren meiden van 14-21 jaar in 8 bijeenkomsten over seksualiteit, relaties en weerbaarheid. We zijn op zoek naar extra deelnemers voor de evaluatie van Girls’ Talk (voor Girls’ Talk+ hebben we voldoende deelnemers). Girls’ Talk is bedoeld voor meiden met vmbo- en mbo-niveau.

Waarover gaat het onderzoek?

  • We willen graag weten hoe Girls’ Talk in de praktijk wordt uitgevoerd. Worden alle onderdelen van het programma uitgevoerd of niet? Wat maakt dat dit wel of niet zo is?
  • Ook willen we weten wat de trainers en deelnemende meiden van het programma vinden. Sluiten de onderwerpen en werkvormen aan bij het niveau en de leefwereld van jongeren? Wat kan er beter aan het programma?
  • Daarnaast willen we weten wat de opbrengsten zijn van het programma. Wat leren de meiden? Welke veranderingen vinden er plaats als gevolg van de programma’s?

Waarom doen we dit onderzoek?

Het onderzoek geeft ons inzicht in de uitvoering, de waardering, de opbrengsten en de verbetermogelijkheden van Girls’ Talk. We gebruiken de uitkomsten van het onderzoek om het programma te verbeteren. En om trainers en organisaties beter te kunnen ondersteunen in het (structureel) inbedden en uitvoeren van het programma.

Waaruit bestaat het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Logboek. De trainer houd na elke bijeenkomst een digitaal logboekje bij over haar/zijn ervaringen met de bijeenkomst.
  • Vragenlijst. De deelnemende meiden vullen twee keer een korte vragenlijst in: vóór de 1e bijeenkomst en aan het eind van de 8e bijeenkomst.
  • Interview met trainer. De trainer neemt na afloop van de training deel aan een verdiepend (telefonisch) interview met de onderzoeker van Rutgers.
  • Interview met meiden. Indien mogelijk vertellen de deelnemende meiden in een interview over hun ervaringen met Girls’ Talk. In overleg met de trainer wordt bepaald of dit haalbaar is en wat de gewenste vorm is van dit interview (bijvoorbeeld face-to-face of online, in een groep of individueel).

Wij schatten in dat deelname aan het onderzoek voor trainers maximaal 3 uur tijd kost bovenop de tijd die het normaal kost om Girls’ Talk te geven.

Wat vragen we van jou?

  • Je start in juni, juli, augustus of september 2021 met de groepstraining.
  • Je rondt de training (8 bijeenkomsten) uiterlijk in november af.
  • Na elke bijeenkomst deel je jouw ervaringen in een digitaal logboekje.
  • Vóór de 1e bijeenkomst laat je de deelnemende meiden een korte vragenlijst invullen.
  • Na afloop van de 8e bijeenkomst laat je de meiden opnieuw een korte vragenlijst invullen.
  • Je bent beschikbaar voor een verdiepend (telefonisch) interview nadat je de training hebt afgerond.
  • In overleg: (een deel van) de deelnemende meiden doen mee aan een interview na afloop van de training.

Wat hebben we te bieden?

  • Je draagt bij aan meer inzicht in het gebruik en de waardering van Girls’ Talk.
  • Jouw organisatie ontvangt 20% korting op de cursus Girls’ Talk(+) of Make a Move(+), zodat een collega opgeleid kan worden in het geven van dit programma.
  • De deelnemende meiden ontvangen een cadeaubon voor het invullen van de vragenlijsten en – indien relevant – deelname aan het interview.
  • Voor Girls’ Talk: je ontvangt gratis de nieuwe, aanvullende module Seks Online, bedoeld om jongeren online wijzer en weerbaarder te maken.

Goed om te weten

We gaan zorgvuldig om met de uitkomsten van het onderzoek. We noemen geen namen of andere herleidbare gegevens van organisaties, trainers en deelnemers in het onderzoeksrapport dat we schrijven. Uit het onderzoeksrapport zal niet blijken dat jij hebt deelgenomen aan het onderzoek. Alleen de onderzoeker van Rutgers krijgt jouw antwoorden te zien. Indien gewenst koppelen we de uitkomsten van het onderzoek aan je terug.

Heb je vragen?

Voor meer informatie over het onderzoek kun je terecht bij Titia Beek, onderzoeker bij Rutgers: t.beek@rutgers.nl. Voor vragen over de inhoud van Girls’ Talk(+) kun je terecht bij Marianne Jonker, interventieontwikkelaar bij Rutgers: m.jonker@rutgers.nl.

Ik doe mee!

Leuk! Stuur een mail aan onderzoeker Titia Beek: t.beek@rutgers.nl. Vermeld daarin je naam, organisatie en de datum waarop je start (of verwacht te starten) met een nieuwe Girls’ Talk groep.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.