Zoeken
Nieuws – Artikel

Gewoon. Bloot.

Terug naar overzicht
4 maart 2021

Vraag jij je soms af of je lichaam wel normaal is? Niet zo gek, want op Instagram, Snapchat en TikTok lijkt iedereen perfect! Veel mensen gebruiken filters, make-up of gaan zelfs onder het mes om er beter uit te zien. Dat maakt het lastig om te zien wat nog ‘echt’ is. Daarom komt NPO Zapp met Gewoon. Bloot. Een programma waarin een groep kinderen onder leiding van presentator Edson da Graça vijf doodgewone mensen het hemd van het lijf vraagt. Letterlijk! Want onze gasten zijn poedelnaakt.

Kinderen worden dagelijks geconfronteerd met grote hoeveelheden reclame-uitingen. Het beeld dat daarin wordt neergezet is vaak gemanipuleerd en niet hoe een lijf er in het echt uit ziet. Dat heeft impact op de manier waarop kinderen zichzelf zien en het ideaalbeeld dat ze hebben*. Tel daar alle perfecte plaatjes bij op die ze iedere dag voorbij zien komen op social media, en je kunt je wel voorstellen dat veel kinderen al op jonge leeftijd onzeker zijn over hun lijf**.

Meer gewone blote lichamen = positiever lichaamsbeeld

Onderzoek wijst uit dat mensen een positiever lichaamsbeeld en zelfbeeld krijgen als ze vaker blote lichamen van gewone mensen zien, in plaats van de ‘perfecte’ lichamen die de media ons voorschotelen. Lichaamsdelen zijn er in alle soorten en maten.., en niemand zou zich daarvoor hoeven schamen. In Gewoon. Bloot. geven daarom iedere aflevering vijf doodgewone Nederlanders in allerlei soorten en maten zich bloot. En gaan daar openhartig over in gesprek met een groep kinderen uit groep 7 en 8.

De naakte waarheid

Iedere aflevering staat een ander onderwerp centraal, waarover de kinderen de poedelnaakte gasten aan de tand voelen. Aan bod komen o.a. billen, piemel, vagina en borsten; lichaamsdelen die veranderen, en een belangrijke rol spelen bij kinderen aan het begin van hun puberteit. Nieuwsgierig en onbevangen, zoals alleen kinderen dat kunnen, bekijken en bevragen ze de gasten en ontdekken zo de naakte waarheid. Zonder filters. En wat blijkt, groot, klein, dik, dun.. iedereen is anders. Maar we zijn allemaal toch vooral heel gewoon.

Gewoon. Bloot. is een remake van de Deense serie Ultra smider tøjet en wordt geproduceerd door Warner Bros. in coproductie met de NTR. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met Rutgers – Kenniscentrum Seksualiteit.

Uitzending

Zondagen vanaf 21 maart, om 19.20 uur bij de NTR op NPO Zapp

* Onderzoek heeft aangetoond dat bij veel jonge vrouwen het zelfvertrouwen afnam na het bladeren door een tijdschrift. Tieners die veel op social media zitten, zijn meer ontevreden over hun uiterlijk dan tieners die minder op social media zitten. Zij vergelijken zichzelf vaker op negatieve wijze met anderen.
**Jeugdjournaal deed in 2017 een peiling onder ruim 10.000 kinderen waaruit bleek dat 73% het vervelend vond om op de sportschool te douchen, veelal omdat ze zich schamen voor hun blote lichaam. In 2019 analyseerde de Kindertelefoon de vragen die ze kregen van kinderen van 8-12. In relatie tot het lichaam bleken ze vooral vragen te hebben over wat normaal is, vaak vanuit de angst of onzekerheid dat hun eigen lichaam niet normaal is.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.