Zoeken
Nieuws – Artikel

Extra aandacht voor seksueel misbruik en grensoverschrijding

Terug naar overzicht
10 april 2020

Seksueel misbruik komt voor bij kinderen. Volgens de laatste cijfers zitten er op elke school wel een paar kinderen die seksueel geweld meemaken. We maken ons zorgen om deze kwetsbare kinderen die tijdens deze coronacrisis thuis niet veilig zijn. Kinderen die thuis het slachtoffer zijn van seksueel misbruik kunnen geen kant op. En de meldingen bij de Kindertelefoon nemen toe. Daarnaast lopen kinderen en jongeren ook meer risico op online grensoverschrijding.

Daarom komt Rutgers onder meer met twee aangepaste lessen voor kinderen van 10-14 jaar en tips voor onderwijsprofessionals. Het is belangrijk dat kinderen leren wat seksueel misbruik is en wat je moet doen als je het meemaakt. En om seksueel misbruik te signaleren, moet je als onderwijsprofessionals in nauw contact staan met de kinderen. Hoe pak je dat aan in deze tijden? We hebben deze informatie opgesteld samen met onder andere Centrum Seksueel Geweld en de Kindertelefoon.

Lessen over seksueel misbruik

In twee lessen voor basisonderwijs en voorgezet onderwijs leren kinderen van 10-14 jaar over seksuele grensoverschrijding, misbruik en situaties die niet (meer) prettig voelen. Om welke situaties kan het gaan? Hoe kun je ze herkennen? En wat kun je doen? Met behulp van de filmpjes van het Centrum Seksueel Geweld maken kinderen een definitie voor seksueel misbruik. Ze leren dat zowel meisjes als jongens seksueel misbruik kunnen meemaken. En ze leren dat je hulp kunt vragen, bij een volwassene die je vertrouwt, het Centrum Seksueel Geweld en/of de Kindertelefoon.

Tips voor onderwijsprofessionals

Hoe kun je als onderwijsprofessional seksueel misbruik signaleren? Hoe kun je een kind dat thuis zit helpen? Welke instanties kunnen helpen? In een speciaal artikel nemen we leraren en andere onderwijsprofessionals mee in hun rol en geven we relevante tips om er meteen mee aan de slag te kunnen.

Informatie voor kinderen

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen weten wat seksueel misbruik is, is de informatie hierover www.pubergids.nl uitgebreid. Daarnaast is op sense.info aanvullende informatie voor jongeren van 12-25 jaar te vinden: over seksueel contact in tijden van corona, anticonceptiegebruik en toegang tot zorg bij onbedoelde zwangerschap. En over (online) seksuele grensoverschrijding, geweld en hulp.

Lessen seksuele vorming en online grensoverschrijding VO/ MBO

Jongeren zitten momenteel massaal online. Dat geeft een leuke afleiding, maar kan er ook voor zorgen dat ze meer risico lopen online grensoverschrijding. Als slachtoffer en als dader. Daarom stellen Rutgers en Soa Aids Nederland  speciale thuislessen voor het voortgezet onderwijs en MBO beschikbaar over (online) seksualiteit, online seksuele weerbaarheid, seksuele grensoverschrijding. De leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag en de lessen zijn eenvoudig via bijvoorbeeld Zoom na te bespreken.

Lentekriebelslessen BO

Ook basisschoolkinderen krijgen momenteel massaal thuis les: van rekenen en taal tot drama en gym. Rutgers speelt daarop in met Lentekriebelslessen voor scholen en ouders/verzorgers om thuis aan de slag te gaan met seksuele vorming. Met deze Lentekriebelslessen leren kinderen van groep 1 t/m 8 over verliefdheid en relaties. En ook over seksuele weerbaarheid. Wat zijn prettige en niet-prettige aanrakingen? Hoe zeg je ‘nee’ als je een aanraking niet prettig vindt? En wat kun je doen als iemand niet naar jou ‘nee’ luistert of als je geen ‘nee’ durft te zeggen?

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.