Zoeken
Nieuws – Artikel

Rutgers reactie op het wetsvoorstel seksuele misdrijven

Terug naar overzicht
14 augustus 2020

Rutgers reactie op het wetsvoorstel seksuele misdrijven

Met belangstelling heeft Rutgers kennisgenomen van de nieuwe wet voor seksuele misdrijven. We vinden het goed dat de huidige zedenwet op een aantal punten wordt aangepast.

Onze belangrijkste overwegingen zijn de volgende:

  • De vraag is of met een apart artikel ‘seksuele interactie tegen de wil’, met een lagere strafmaat, recht gedaan wordt aan de slachtoffers die niet in staat waren zich te verzetten. Ook de boodschap richting daders, alsof seks met iemand die zich niet kan verzetten minder ernstig zou zijn dan wanneer een slachtoffer zich expliciet heeft verzet, roept vragen op.
  • Rutgers is in bepaalde gevallen een voorstander van een buitenstrafrechtelijke reactie bij lichte seksuele misdrijven, waaronder ook seksuele intimidatie, die gepleegd worden door jongeren. Dit vraagt om expliciete aandacht in het wetsontwerp en in de uitwerking van richtlijn en handelingskader voor de uitvoeringspraktijk.
  • Preventie van seksueel geweld, met als centraal begrip instemming, is van groot belang, maar schiet nog te kort. Preventie betreft niet alleen seksuele vorming, maar ook deskundigheidsbevordering van professionals, het beïnvloeden van culturele en maatschappelijke normen, en beleid. Flankerend beleid rond deze wet zou onderdeel moeten zijn van een structurele aanpak.

Voor meer informatie, zie hier de volledige brief.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.