Zoeken
Nieuws – Artikel

Dennis Wiersma en Mariëtte Hamer ontvangen Manifest voor betere seksuele vorming

Terug naar overzicht
3 oktober 2022

Rutgers Dialoog 2022: Seks in de schoolbanken

 

Seksuele vorming op scholen moet beter. Veel beter. Dat vinden jongeren, docenten, onderwijsorganisaties en expertisecentra. Op 3 oktober, tijdens de jaarlijkse Johannes Rutgers Dialoog, gaat Mariëtte Hamer (regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag) in gesprek met jongeren over hoe seksuele vorming beter kan. Ook ontvangen Mariëtte Hamer en Dennis Wiersma (minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs) het Manifest voor betere seksuele vorming uit handen van jongeren. Het manifest is een initiatief van Rutgers in samenwerking met 37 jongeren- en maatschappelijke partnerorganisaties.

Marieke van der Plas (directeur Rutgers) licht toe waarom het tijd is voor een manifest: “Jongeren beoordelen hun seksuele vorming met een 5.8, een mager zesje. Dat moet echt veranderen. In het manifest staat hoe we dit samen voor elkaar kunnen krijgen.”

Rutgers Dialoog

Mariëtte Hamer gaat op 3 oktober samen met jongeren en docenten terug naar de schoolbanken. Onder leiding van moderator Ajouad El Miloudi, tv- en radiopresentator, vertellen jongeren over wat er moet veranderen, zodat zij hun seksuele vorming met een dikke voldoende gaan beoordelen. Docenten in het voortgezet onderwijs en op het mbo laten zien wat zij nodig hebben om goede seksuele vorming te geven. Tot slot staat de vraag centraal: wat kan politiek Den Haag doen om seksuele vorming voor alle jongeren te verbeteren?

Meer dan alleen de biologische aspecten

Marieke van der Plas: “Jongeren willen uitgebreidere en diverse voorlichting krijgen. Zij willen naast de biologische aspecten ingaan op de plezier, sociale en relationele aspecten van seks. En meer aandacht besteden aan seksuele, gender en sekse-diversiteit, seks in de media, consent en oefenen met het aangeven en herkennen van elkaars wensen en grenzen. Dit laatste onderwerp is zeker gezien de recente gebeurtenissen rond seksuele grensoverschrijding heel belangrijk.”

Ook verplichting in de bovenbouw en het mbo

Naast de inhoud, moet ook de timing van de lessen beter. De verplichting in de kerndoelen om aandacht te besteden aan seksualiteit en diversiteit geldt voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs (onderbouw) en het speciaal onderwijs. Deze verplichting geldt niet voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, terwijl jongeren aangeven ook in de bovenbouw- en op het mbo- behoefte te hebben aan deze lessen.

In het manifest zet Rutgers samen met onder andere jongeren- en belangenorganisaties uiteen hoe betere seksuele vorming eruit moet zien en welke aanbevelingen zij geven aan politiek Den Haag.

Meer informatie

Hier vind je alle organisaties die het manifest steunen.

Livestream

Wil je meekijken met de Rutgers Dialoog? Dat kan via de livestream. Deze start om 14.45 uur en duurt tot 17.00 uur.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.