Zoeken
Nieuws – Artikel

De successen van Nu Niet Zwanger

Terug naar overzicht
16 november 2023

Nu Niet Zwanger is een landelijk programma met als doel mensen in kwetsbare omstandigheden te ondersteunen bij het maken van een bewuste en geïnformeerde keuze over (het moment van) hun kinderwens. Hiermee kunnen onbedoelde zwangerschappen worden voorkomen. Rutgers werkt hierin samen met het landelijke programma team Nu Niet Zwanger. Het programma Nu Niet Zwanger biedt professionals ondersteuning en concrete hulpmiddelen om pro-actief het gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie aan te gaan.

Van lokaal programma naar nationale interventie

Inmiddels zijn er al 264 gemeenten (77%) actief met NNZ. Hiermee worden binnen vele
honderden organisaties cliënten ondersteund om een bewuste, geïnformeerde keuze te maken
over hun kinderwens. Het programma is opgenomen en erkend als goed onderbouwd in de
interventiedatabank Gezond Leven van het RIVM. Inmiddels is de NNZ-aanpak opgenomen in
beleid, interventies en scholingen van diverse landelijke instellingen en beroepsorganisaties.

Actieve ondersteuning

NNZ is succesvol dankzij de actieve inzet van de deelnemende gemeenten en organisaties. Het programma kan rekenen op actieve steun vanuit de directie en het management van de GGD. Ook de landelijke Raad van Advies speelt met haar kennis op medisch, ethisch en juridisch gebied en van publieke gezondheid een belangrijke rol om het programma verder te toetsen en ontwikkelen. Daarbij zijn er korte lijnen met het programma Kansrijke Start van het ministerie van VWS. Niet op de laatste plaats geloven partijen in de aanpak en zien dat het werkt. De financiële impuls die gemeenten voor de start en borging van een lokaal NNZ-programma vanuit het landelijk programma kregen, heeft mede bijgedragen dat een groot aantal gemeenten wilde investeren in het programma

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.