Zoeken
Nieuws – Artikel

Column: Donkere hoekjes, grijs gebied

Terug naar overzicht
1 december 2021

Column: Donkere hoekjes, grijs gebied

Columnist Haroon Ali is bekend van onder meer het Noord-Hollands Dagblad, de Volkskrant en Linda. Hij schrijft speciaal voor de ‘Ronde Tafel Consent binnen LHBTI netwerken en relaties’ over consent in het gay uitgaansleven. “Consent is geen dooddoener of cockblock, zoals gefrustreerde mannen soms klagen.”

Door Haroon Ali

Er zijn allerlei wilde metaforen te bedenken voor het gay uitgaansleven. Een jungle, een slangenkuil, een vleesmarkt vol roofdieren. Het is in ieder geval een scene waar je altijd op je hoede moet zijn, ontdekte ik toen ik op mijn 21ste uit de kast kwam. Een onschuldige verkenning wordt jongemannen niet gegund. De ervaren gays die je wegwijs moeten maken grijpen al snel naar je kont of kruis. Er wordt eerder speeksel uitgewisseld dan namen. Ook heb ik wel eens meegemaakt dat een vent met wie ik gezellig stond te kletsen stiekem iets in mijn drankje gooide, waarna ik bijna knock-out ging.

Erotische speeltuin

Ik ben daar niet door getekend, en geniet meestal van de losbandigheid in de mannenscene, en de vrijere moraal die daar geldt. Club Church is mijn favoriete plek uit te gaan en ook de Nieuwezijds Gay Sauna is mij niet onbekend. De veelheid aan prachtige, opwindende mannen – half of zelfs geheel ontbloot – voedt mijn levenslust. In die erotische speeltuin is alles mogelijk. Niemand kijkt op als een man midden op de dansvloer wordt gepijpt. Een orgie met totale vreemden is just another Saturday night. Alles kan en mag. En dat is precies waar het voor sommige bezoekers wringt.

Grijs gebied

Ik ben niet op mijn mondje gevallen, en ook als jonge homo kon ik goed van me afbijten. Als ik sta te dansen in een club, en een man zit voor de derde keer aan mijn billen, nadat ik al twee keer aangaf dat ik geen interesse heb, spreek ik hem erop aan. Als ik met een handdoek om mijn middel door de stomerige homosauna loop, laat ik niet iedere voorbijganger aan me zitten, en duw een hand weg als dat nodig is. Het feit dat ik deze vrijplaatsen zelf opzoek, betekent niet dat ik alles moet tolereren. Ik heb mijn eigen smaak, mijn eigen grenzen. En die moeten anderen te allen tijde respecteren.

Donkere hoekjes

Want in dat grijze gebied zijn er ook jongeren die minder goed voor zichzelf kunnen opkomen en het lastiger vinden om een vervelend type op zijn plek te zetten. In de donkere hoekjes van clubs worden kwetsbare, benevelde jongemannen onder druk gezet. Ook zijn er vreselijke situaties zonder ooggetuigen, waarbij een man iemand aanrandt of zelfs verkracht. Soms beseffen slachtoffers pas achteraf dat ze zijn misbruikt, want jonge lhbti’ers leren niet om hun grenzen aan te geven. Ze kunnen hun verdriet nergens uiten, want het hedonistische feest moet doorgaan.

Consent

De MeToo-beweging ontnam heteroseksuele roofdieren hun prooi. Mannen leren eindelijk wat consent is, de een wat sneller dan de ander. Ook tussen mannen die seks hebben met mannen kan macht een rol spelen, ook al zijn ze fysiek misschien elkaars gelijke. Wat voor de één een ruw, kinky rollenspel is, is voor de ander grensoverschrijdend gedrag. Dat verschil moet we beter aanvoelen en benoemen. Als je ziet dat iemand over de schreef gaat, moet je hem daarop aanspreken. En als een vriend vertelt dat hem iets naars is overkomen, moet je luisteren en zijn ervaring serieus nemen.

Consent is geen dooddoener of cockblock, zoals gefrustreerde mannen soms klagen. Seks is er heus niet minder leuk op geworden. Maar het idee dat alles kan, betekent niet dat alles mag.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.