Zoeken
Nieuws – Artikel

Rutgers Dialoog 2022: Seksuele vorming is onderdeel van je ontwikkeling

Terug naar overzicht
3 oktober 2022

“Slecht”, noemde minister Dennis Wiersma, voor basis- en voortgezet onderwijs, het rapportcijfer 5,8 die kinderen geven voor seksuele vorming op school. “Want het is belangrijk om te praten over seksualiteit en om er comfortabel mee te worden. Je moet het met elkaar over grenzen kunnen hebben, over wat acceptabel is, en wat de geschreven en ongeschreven regels zijn. Scholen moeten daarvoor een veilige plek zijn.” Dat zei de minister tijdens de Johannes Rutgers Dialoog van 2022.


Regeringscommissaris Mariëtte Hamer en minister Wiersma namen tijdens de Dialoog ‘Het manifest voor betere seksuele vorming’ in ontvangst. Hamer is in april aangesteld als regeringscommissaris seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Interview met minister Wiersma door Madelein Tean en Thijs Manders met camera liggend

Omgangsvormen

Biologie, maatschappijleer en mentorlessen. Bij die drie vakken moet seksuele vorming er volgens Wiersma goed inzitten. Hamer vindt dat ook Burgerschapsvorming daarbij hoort. “Want het gaat ook over omgangsvormen.”

Docenten, leerlingen en studenten opperden juist dat seksuele vorming onderdeel zou moeten zijn van het gehele lesprogramma, niet alleen bij biologie en maatschappijleer, en dat er meer tijd en aandacht voor moet komen tijdens de lerarenopleidingen. Ook Hamer vindt dat het een onderdeel van het gehele lesprogramma moet zijn. “Jongeren kunnen zelf ook meedenken over de invulling van het vak”, zei Hamer.

Damian, Marlijn, Romagna en Josephine tijdens de Rutgers Dialoog 2022: Seksuele vorming is onderdeel van je ontwikkeling

Het gaat niet alleen over seks 

“Seksuele vorming is onderdeel van je ontwikkeling’, zei student Marlijn. “Het gaat niet alleen over seks hebben, maar ook over genderidentiteit en genderexpressie. Dat heeft invloed op je hele leven.” Bijna alle studenten zeiden tijdens de Dialoog dat ze geen goede lessen over seksuele vorming hebben gekregen op de middelbare school.

Volgens minister Wiersma moeten niet alleen de kerndoelen snel aangepast worden maar moeten ook de lesmethodes over seksuele vorming aangepakt worden. “Daarover moeten we in gesprek met de uitgeverijen die de lesmethodes maken.”

Traag

“Maar”, zei Wiersma, “het aanpassen van de kerndoelen gaat traag, veel te traag,  dus scholen, wacht daar vooral niet op.”

“Heel belangrijk, dit manifest”, zei Hamer. “Er staan een aantal hele mooie voorstellen in, die moeten we zo snel mogelijk gaan uitvoeren.”

Bekijk het manifest
Rutgers Tas met tekst 'Let's talk about sex'
Sprekers Carmel, Jannie en Randy tijdens het Rutgers dialoog 2022: seks in de schoolbanken
Mees en Anouk op het podium tijdens de Rutgers dialoog 2022: Seksuele vorming is onderdeel van je ontwikkeling
Mariëtte en Marieke met het Manifest voor seksuele vorming tijdens de Rutgers dialoog.
Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.