Zoeken
Nieuws – Artikel

16 dagen in actie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Terug naar overzicht
24 november 2022

Op vrijdag 25 november 2022 begint de jaarlijkse VN-campagne Orange the World.Tijdens deze campagne staat de strijd tegen onder meer seksueel grensoverschrijdend gedrag centraal. Meer dan 90 landen doen mee met Orange the World. De campagne loopt tot 10 december de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Rutgers doet ook mee en vraagt in deze 16 dagen aandacht voor open praten over seksualiteit en over wensen en grenzen. Met elkaar, thuis, op het werk, op school en online. Want alleen dan kan iedereen genieten van seksualiteit. Laten we samen het taboe doorbreken, een veilige plek creëren en bijdragen aan een cultuur die geen ruimte laat voor seksuele grensoverschrijding.

Machtsmisbruik
Grensoverschrijdend gedrag komt in alle sectoren van de samenleving voor. De afgelopen jaren zijn er veel zaken naar boven gekomen in de politiek, het hoger onderwijs, de jeugdzorg, de sportwereld, de filmwereld, de modesector en in de televisiewereld. Wat al deze zaken verbindt, (of het nu gaat om seksuele, fysieke of mentale grensoverschrijding) is dat het gaat om het misbruiken van een machtspositie door de pleger, om kwetsbaarheid door ambities of afhankelijkheid bij slachtoffers en om een cultuur van zwijgen en wegkijken bij de omgeving. Met alle gevolgen van dien, op de eerste plaats voor de slachtoffers, die soms jarenlang met psychische en lichamelijke klachten worstelen en uitvallen op het werk.
Hier moeten we met z’n allen iets aan doen!

Wat kun jij doen?

  • Ben je zorgprofessional? Ga dan naar het nieuwsbericht op seksindepraktijk.nl en kijk wat je kunt doen om te zorgen dat de zorg ook een safe space is.
  • Werk je in de uitgaanssector of ben je lid van een studentenvereniging? Check dan of jullie meedoen met Ben je oké. Zo niet? Bestel dan de Hier is het oké Toolkit.
  • Ben je onderwijsprofessional? Lees dan over het belang van seksuele vorming op school.
  • Lees de column van Karin van de Velde en deel deze op je eigen social-kanalen.
  • Weten hoe je seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk aanpakt? Ga dan naar onze pagina voor werkgevers.
  • Zeg er wat van als iemand seksistische grappen maakt of je ziet dat iemand lastiggevallen wordt op straat, of als je naaktbeelden ontvangt die niet voor jou bedoeld zijn. Deze 5 tips van de Generatie Ja…en? campagne helpen je daarbij.
  • Heb je tieners in huis? Het puberleven zit vol seksuele prikkels en dat is gezond! Maar hoe gaan ze hiermee om? En… kun jij er met jouw kind over praten? Bekijk het webinar Wat seks jij nou?! waarin Elsbeth Teeling, oprichter van ‘De Club van relaxte moeders’, in gesprek gaat met onze seksuoloog Yuri Ohlrichs.
Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.