Zoeken

Aandacht voor jeugdige plegers

We willen oog hebben voor de jeugdige plegers. Ze niet afschrijven, maar helpen dezelfde fouten niet nog eens te maken. Het probleem aanpakken waar het begint. Goede seksuele vorming is daarvoor de basis.

Verder is het belangrijk om herhaling van seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen door snel een passende reactie te geven aan jeugdige plegers. Door jongeren te leren dat bepaalde opvattingen niet normaal zijn. Ook als ze niets anders om zich heen lijken te zien, impulsief zijn of moeite hebben met het omgaan van groeps- of omgevingsdruk.

Door hun ideeën rond seksualiteit, gendergelijkheid en respectvol gedrag te veranderen, pak je ongewenst seksueel gedrag structureel aan.

Hulp bij een gezonde seksuele ontwikkeling

Daarvoor hebben wij trainingen ontwikkeld. Deze hebben allemaal een eigen doel en doelgroep. Wij trainen professionals die met deze jongeren werken om deze trainingen te kunnen geven. Verder onderzoeken we of de trainingen doen wat ze moeten en passen we ze aan waar nodig.

Rutgers training Ken je grens: werken met jonge plegers van seksueel geweld.

Ken je grens

Ken je grens bevordert seksueel gezond gedrag om zo de kans op herhaling van (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. De jongens leren grenzen van anderen te herkennen en te respecteren.

Wat levert de gedragsinterventie op?
De training verbetert belangrijke risicofactoren van deze doelgroep. Onderzoek laat zien dat:

  • De jongeren wensen en grenzen van de ander beter kunnen aanvoelen en respecteren.
  • Ze hun eigen wensen en grenzen beter kenbaar kunnen maken.
  • Ze hebben geleerd dat elke vorm van dwang rond seks niet goed is.

Ken je grens is voor jongens van 12 tot en met 18 jaar die (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond. De training is op maat en individueel.

Ken je grens kan worden ingezet in vrijwillig of justitieel kader. De training is erkend door de Erkenningscommissie Justitiële Interventies (NJi).

Volg de training Ken je grens

Halt-interventie: Respect Online

Ook online vertonen jongens en meiden vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Respect Online wordt individueel aan jongens en meiden aangeboden die hierin te ver zijn gegaan. Door bijvoorbeeld ongewenste sexting: dat is het zonder toestemming verspreiden van naaktfoto’s of filmpjes.

Wij ontwikkelden met Halt de interventie om jongeren te leren om ook online veilig en respectvol met elkaar om te gaan. Op de website van Halt staat alle informatie over de interventie Respect Online, de brochure Respect Online (pdf) en uitleg over wie je naar de training doorstuurt (pdf).

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.