Zoeken

Abortuswet

Het recht op abortus is in Nederland geregeld in de Wet Afbreking Zwangerschap (Wafz). Deze wet werd ingevoerd in 1984. Alleen abortusklinieken en ziekenhuizen mogen een vergunning aanvragen om abortussen uit te voeren. Zij werken volgens richtlijnen om de veiligheid en kwaliteit van abortuszorg te verzekeren. Abortus mag in Nederland tot 24 weken, maar artsen houden in de praktijk 22 weken aan als grens.

Abortus uit het strafrecht

Rutgers vindt dat abortuszorg niet in het strafrecht thuishoort. Abortuszorg is medisch noodzakelijke zorg. Nu staat in de wet dat iemand die een abortus uitvoert zonder vergunning strafbaar is. Dat criminaliseert abortuszorg. Iedereen hoort bij een ongewenste zwangerschap toegang te hebben tot veilige en goede abortuszorg. Toegang tot abortus is een mensenrecht.

Recente veranderingen in de wet

Sinds 2023 is de verplichte beraadtermijn van 5 dagen bij een abortus afgeschaft. Wij vinden het goed dat deze bedenktijd is afgeschaft, omdat deze betuttelend, rigide, belastend en ongewenst was voor vrouwen. De meeste vrouwen hebben al een weloverwogen besluit genomen om de zwangerschap af te breken als ze de kliniek of een arts bezoeken. Indien een vrouw nog twijfelt, kan in overleg met de arts bekeken worden hoeveel tijd er nog nodig is om tot een weloverwogen besluit te komen. De één heeft hier 1 dag voor nodig, een ander misschien 10 dagen. Een goede ontwikkeling dus, dat er geen verplichte bedenktijd meer is.

Ook is in 2022 het wetsvoorstel aangenomen om de ‘abortuspil’ bij de huisarts beschikbaar te maken. Vanaf medio 2024 is dit ook daadwerkelijk mogelijk. Op dit moment mag de ‘abortuspil’ alleen door een arts, werkzaam bij klinieken of ziekenhuizen met een vergunning, worden verstrekt. De ‘abortuspil’ is medicatie waarmee een zwangerschap tot 9 weken kan worden afgebroken. De medicatie is veilig en effectief. Nu de ‘abortuspil’ ook bij de huisarts beschikbaar komt, krijgen vrouwen meer keuzevrijheid en betere toegang tot abortuszorg.

Lees ons pleidooi voor aanpassingen in de abortuswet

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.