Zoeken

Abortuswet

Het recht op abortus is in Nederland geregeld in de Wet Afbreking Zwangerschap (Wafz). Deze wet werd ingevoerd in 1984. Alleen abortusklinieken en ziekenhuizen mogen een vergunning aanvragen om abortussen uit te voeren. Zij werken volgens richtlijnen om de veiligheid en kwaliteit van abortuszorg te verzekeren. Abortus mag in Nederland tot 24 weken, maar artsen houden in de praktijk 22 weken aan als grens.

Abortus uit het strafrecht

Rutgers vindt dat abortuszorg niet in het strafrecht thuishoort. Abortuszorg is medisch noodzakelijke zorg. Nu staat in de wet dat iemand die een abortus uitvoert zonder vergunning strafbaar is. Dat criminaliseert abortuszorg. Iedereen hoort bij een ongewenste zwangerschap toegang te hebben tot veilige en goede abortuszorg. Toegang tot abortus is een mensenrecht.

Abortuspil ook via de huisarts

Officieel mag de ‘abortuspil’ alleen door een arts, werkzaam bij klinieken of ziekenhuizen met een vergunning, worden verstrekt. De ‘abortuspil’ is medicatie waarmee een zwangerschap tot 9 weken kan worden afgebroken. De medicatie is veilig en effectief, maar kan volgens de wet nog niet door een huisarts verstrekt worden. Er ligt een wetsvoorstel klaar om dit mogelijk te maken. Vrouwen krijgen hiermee meer keuzevrijheid en betere toegang tot abortuszorg.

Afschaffen beraadtermijn van 5 dagen

Bij abortus geldt een verplichte bedenktijd van vijf dagen na het bezoek aan een arts. Wij vinden dit betuttelend, rigide, belastend en ongewenst voor vrouwen. De meeste vrouwen hebben al een weloverwogen besluit genomen om de zwangerschap af te breken als ze de kliniek of een arts bezoeken. Indien een vrouw nog twijfelt, kan in overleg met de arts bekeken worden hoeveel tijd er nog nodig is om tot een weloverwogen besluit te komen. De één heeft hier 1 dag voor nodig, een ander misschien 10 dagen. Bij overtijd (tot 16 dagen na de laatste menstruatie) is er geen beraadtermijn.

Al in 2005 lag er een voorstel om de verplichte bedenktijd van 5 dagen af te schaffen. In 2020 was het advies om de verplichte beraadtermijn uit de wet te halen. In het voorjaar van 2021 nam een Kamermeerderheid een motie van Groen Links en PvdA aan om de verplichte vijf dagen bedenktijd bij een abortus af te schaffen. Ook de Raad van State adviseerde positief. Hiermee is een eerste stap gezet om de verplichte bedenktijd van 5 dagen af te schaffen. Naar verwachting wordt dit in 2022 een feit.

Lees ons pleidooi voor aanpassingen in de abortuswet

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.