Zoeken
Onderzoek

“Ze weten wel wat ze moeten typen, maar niet wat ze moeten zeggen.”

Verklaringen voor een latere seksuele start.

Jongeren starten een jaar later met seks dan vijf jaar geleden, bleek uit Seks onder je 25ste (2017). In dit kwalitatieve onderzoek worden acht hypotheses onderzocht, wat deze verschuiving kan verklaren. Jongeren van 16-23 jaar, met diverse culturele achtergronden, opleidingsniveaus, genders en seksuele orientaties, deelden hun levenservaringen en visies over ‘de eerste keer’.

De verklaring voor het latere seksuele debuut komt niet direct voort uit een verschuiving in seksuele scripts. Ondanks de mogelijkheden die datingapps en sociale media bieden, zijn jongeren nog steeds gebonden aan vrij strikte seksuele scripts en gendernormen. Wat wel is veranderd, is de enorme druk die op jongeren wordt uitgeoefend om van hun leven een succes te maken.

Jongeren ervaren druk van ouders, leeftijdsgenoten en de maatschappij om goede keuzes te maken, ook op seksueel gebied. Er is veel “victim blaming” wanneer iemand blundert, bijvoorbeeld wanneer iemands foto viraal gaat. Vooral meisjes zeggen bang te zijn om “exposed” te worden. Een andere factor is dat jongeren veel met elkaar communiceren via digitale taal. Als je online flirt, loop je minder risico op ‘akward silences’ en afwijzing. Dit verhoogt de drempel om fysiek contact met iemand te maken.

Lees het onderzoek (PDF)

Auteur

  • Marianne Cense

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Marianne Cense.

Marianne Cense - Senior Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Marianne Cense

Jongeren en seksualiteit is mijn specialiteit. Ik vind het erg belangrijk dat we goed luisteren hoe jongeren hun seksualiteit beleven en hoe ze met sociale normen omgaan, want dat geeft zoveel inzicht in wat ertoe doet, waar het knelt en wat goed gaat. Ik heb me verdiept in de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren, in seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag en in culturele, seksuele en genderdiversiteit.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.