Zoeken
Onderzoek

Wat bepaalt de impact van online seksueel geweld?

Verkennend onderzoek onder slachtoffers en hulpverleners

Online seksueel grensoverschrijdend gedrag komt regelmatig voor. Veel jongeren krijgen ermee te maken. In Seks onder je 25e gaf 12% van de meiden en 13% van de jongens aan in het afgelopen half jaar een seksvideo of naaktfoto naar een ander te hebben gestuurd. 6% van de jongens en 14% van de meiden had minimaal één negatieve ervaring met sexting (de Graaf et al., 2017).

Wat bepaalt de impact van online seksueel geweld? En wat heeft iemand daarna nodig? Met die vragen zijn we dit onderzoek gestart. Na een literatuuronderzoek hebben we interviews gehouden met 4 experts op het gebied van online seksueel geweld en 8 slachtoffers. De slachtoffers hebben te maken gehad met ongewenste verspreiding van een naaktfoto of filmpje of met afpersing met naaktbeelden (sextortion).

Gevolgen

De gevolgen van online seksueel geweld lopen uiteen, maar op de korte termijn hebben veel slachtoffers last van paniek en angst, van schaamte en schuldgevoelens, van zich vies en minderwaardig voelen, van eenzaamheid en verdriet en van machteloosheid. Ook is hun vertrouwen in mensen geschaad en worden slachtoffers soms negatief behandeld door anderen (pesten op school, victim blaming, uitlachen, reputatieschade). Sommige slachtoffers krijgen zelfs te maken met intimiderende of gewelddadige acties vanuit de familie en vanuit mannen die ze niet kennen, die hun gegevens hebben uit app- en telegramgroepen. Op de lange termijn kunnen deze gevoelens leiden tot mentale klachten, depressies, suïcidaliteit en posttraumatische stress. Ook kan online seksueel geweld, zeker in de adolescentie, leiden tot een verstoorde romantische en seksuele ontwikkeling.

Meer informatie

Lees het volledige onderzoek: Wat bepaalt de impact van online seksueel geweld (pdf)

Auteurs

Marianne Cense en Anita Redert

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Marianne Cense of Anita Redert.

Marianne Cense - Senior Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Marianne Cense

Jongeren en seksualiteit is mijn specialiteit. Ik vind het erg belangrijk dat we goed luisteren hoe jongeren hun seksualiteit beleven en hoe ze met sociale normen omgaan, want dat geeft zoveel inzicht in wat ertoe doet, waar het knelt en wat goed gaat. Ik heb me verdiept in de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren, in seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag en in culturele, seksuele en genderdiversiteit.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.