Zoeken
Onderzoek

“Seksuele ontwikkeling intersekse jongeren vaak ernstig belemmerd”

Kwalitatief onderzoek naar de seksuele ontwikkeling van jonge intersekse personen.

De seksuele ontwikkeling van intersekse jongeren wordt belemmerd door medische behandelingen

In Nederland worden jonge intersekse personen in hun leven met verschillende uitdagingen geconfronteerd, zoals ingrijpende medische trajecten, adviezen rond geheimhouding, en onwetendheid en stigma in hun sociale omgeving. Dit blijkt uit onderzoek van Rutgers en NNID.

Door de verschillende ervaringen loopt een rode draad van maatschappelijke normen op het gebied van seksualiteit, gender en sekse. Deze ervaringen kunnen leiden tot een laag zelfbeeld, onzekerheid over hun lichaam en aarzelingen om seksuele relaties aan te gaan. Echter, verdiepende kennis over de relationele en seksuele ontwikkeling van jonge intersekse personen ontbreekt.

Intersekse gaat over de ervaringen van mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de huidige normen van man of vrouw in de maatschappij. Dat komt meer voor dan de meeste mensen denken: 1 op de 90 mensen is intersekse .

Rutgers, expertisecentrum seksualiteit en NNID (Nederlandse organisatie voor seksediversiteit) deden, met financiële steun van het FWOS, onderzoek naar de seksuele ontwikkeling van jonge intersekse personen.

Lees het onderzoeksrapport.

Auteurs

Marianne Cense
Mir Abe Marinus

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Marianne Cense.

Marianne Cense - Senior Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Marianne Cense

Jongeren en seksualiteit is mijn specialiteit. Ik vind het erg belangrijk dat we goed luisteren hoe jongeren hun seksualiteit beleven en hoe ze met sociale normen omgaan, want dat geeft zoveel inzicht in wat ertoe doet, waar het knelt en wat goed gaat. Ik heb me verdiept in de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren, in seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag en in culturele, seksuele en genderdiversiteit.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.