Zoeken
Onderzoek

Seksuele gezondheid van LHB personen in Nederland anno 2017

Verschillen met de heteroseksuele populatie

Rutgers voert periodiek het onderzoek Seksuele Gezondheid in Nederland (SGIN) uit, dé seksuele gezondheidsmonitor onder Nederlandse volwassenen. Om meer zicht te krijgen op de seksuele gezondheid van de Nederlandse LHB-populatie, zijn er voor dit rapport aanvullende analyses gedaan op basis van deze data.

Er zijn groepen gemaakt op basis van geslacht, seksuele aantrekking en het geslacht van de sekspartner(s). Dankzij deze uitsplitsing biedt het rapport een genuanceerd beeld van de seksuele gezondheid van LHB personen in vergelijking met heteropersonen.

We zien in deze studie dat de seksuele gezondheid van LHB mensen over het algemeen positief is. Er zijn echter ook belangrijke verschillen gevonden die aanleiding geven tot vervolgstappen. Zo vertonen LHB mensen meer seksueel risicogedrag, maken ze vaker seksueel geweld mee en hebben meer van hen psychische klachten en traumatische jeugdervaringen. Aandacht voor seksuele diversiteit van beleidsmakers, het maatschappelijk middenveld en professionals in onderwijs en zorg is daarom hard nodig.

Lees het onderzoek (PDF)

Auteurs

  • Sanne Nikkelen
  • Simone Tijdink
  • Hanneke de Graaf
  • Bouko Bakker

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Hanneke de Graaf.

Hanneke de Graaf - Programmamanager Kennisontwikkeling en Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Hanneke de Graaf

De seksuele levensloop van geboorte tot overlijden is mijn specialisatie. Ik houd me bezig met literatuuronderzoek en grootschalige bevolkingsstudies. Ook ben ik projectleider van ‘Seks onder je 25e’ en ‘Seksuele gezondheid in Nederland’.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.