Zoeken
Onderzoek

Seksuele gezondheid van jongeren tijdens de coronacrisis

Dit onderzoek geeft inzicht in de invloed van corona op het liefdes- en seksleven van jongeren in Nederland.

Het coronavirus (COVID-19) heeft sinds maart 2020 een enorme impact op ons leven. Mensen werkten voornamelijk thuis, kinderen en jongeren konden niet meer naar school en sociale contacten werden tot een minimum beperkt. Aan het begin van de coronacrisis (mei 2020) en tijdens de tweede lockdown (december 2020) hebben Rutgers en Soa Aids Nederland twee survey-onderzoeken uitgevoerd onder Nederlandse jongeren. Het doel was om inzicht te krijgen in de invloed van corona op het liefdes- en seksleven van jongeren in Nederland. Na twee jaar te maken te hebben met de coronasituatie, rijst de vraag hoe het in die periode is gegaan met het liefdesleven van jongeren.

Om antwoord te krijgen op deze vraag, voerden Rutgers en Soa Aids Nederland drie keer een survey-onderzoek uit onder Nederlandse jongeren van 16 tot en met 24 jaar. Het doel van deze onderzoeken was om in kaart te brengen wat voor invloed de lockdown periodes en de tussenliggende periodes met versoepelingen hebben gehad op het liefdesleven van jongeren. We vergelijken de resultaten van deze drie onderzoeken, zodat we een beeld krijgen van hoe het liefdesleven van jongeren zich ontwikkeld heeft tijdens zes fasen van de coronacrisis.

Resultaten

Tijdens de lockdown periodes in 2020 en 2021 hadden single jongeren minder seks. Tijdens de periode van de avondklok begin 2021 vond er meer seksueel geweld plaats. Daarnaast vierden jongeren ondanks de coronamaatregelen toch een summer of love in 2021. Eén op de vijf jongeren die zich wilden laten testen, geven aan dat ze door corona niet terecht konden voor een soa-test.

Meer informatie

Auteurs

Fayaaz Joemmanbaks, Hanneke de Graaf, Koen Vermey,  Laurian Kuipers

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Hanneke de Graaf of Fayaaz Joemmanbaks

Fayaaz Joemmanbaks - Onderzoeker
Fayaaz Joemmanbaks

Als onderzoeker verricht ik mijn werk met een innovatieve bril. Mijn specialisatie ligt bij grootschalig vragenlijst onderzoek, survey methodology en literatuuronderzoek, waarin een cultuur sensitieve- en inclusieve werkwijze centraal staat.

Over de auteur
Hanneke de Graaf - Programmamanager Kennisontwikkeling en Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Hanneke de Graaf

De seksuele levensloop van geboorte tot overlijden is mijn specialisatie. Ik houd me bezig met literatuuronderzoek en grootschalige bevolkingsstudies. Ook ben ik projectleider van ‘Seks onder je 25e’ en ‘Seksuele gezondheid in Nederland’.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.