Zoeken
Onderzoek

Seksuele gezondheid in Nederland

Representatief onderzoek onder volwassenen in 2017

De monitor Seksuele gezondheid in Nederland is een periodiek representatief onderzoek onder de volwassen bevolking. In 2017 werd dit onderzoek voor de laatste keer uitgevoerd onder ruim 17.000 respondenten van 18 tot 80 jaar.

De nieuwe monitor seksuele gezondheid wordt in september 2024 verwacht. Enkele cijfers zijn wel eerder op te vragen (bijvoorbeeld van seksueel geweld, anticonceptie en abortus). Neem hiervoor contact op met Josien Jacobs via j.jacobs@rutgers.nl.

Het rapport biedt een schat aan informatie over de seksuele gezondheid anno 2017: over seksueel gedrag, beleving en attituden, seksuele oriëntatie, anticonceptie en zwangerschap, soa en hiv, seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld, seksuele problemen en bijzondere seksuele voorkeuren.

Opvallende resultaten

De meeste Nederlanders hebben niet meer dan drie keer per maand seks. Het veel gehoorde gemiddelde van ‘twee keer per week’ wordt dus meestal niet gehaald. Toch zijn de meeste mensen heel tevreden over hun seksleven. Zo zegt 92% van de mannen en 75% van de vrouwen erg te genieten van seks. De opvattingen over seksualiteit zijn in Nederland overwegend tolerant. Een kleine minderheid vindt seks voor het huwelijk of masturbatie verkeerd.

Trends?

In 2017 maakte dit onderzoek voor het eerst deel uit van de Leefstijlmonitor (Seksuele Gezondheid in Nederland/ Leefstijlmonitor: Rutgers i.s.m. RIVM, 2017). Dit zorgde voor een verbetering van de kwaliteit van ons onderzoek, maar ook voor een trendbreuk in de wervingsmethode. Daardoor is het niet mogelijk om de resultaten te vergelijken met die van de monitors in 2006, 2009 en 2012. Na het volgende onderzoek dat in 2022 start kunnen we iets zeggen over veranderingen in de tijd. Het onderzoeksresultaat wordt najaar 2024 verwacht.

Lees het onderzoek (PDF)

Meer informatie

Auteurs

Onder redactie van Hanneke de Graaf en Ciel Wijsen

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Hanneke de Graaf.

 

Hanneke de Graaf - Programmamanager Kennisontwikkeling en Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Hanneke de Graaf

De seksuele levensloop van geboorte tot overlijden is mijn specialisatie. Ik houd me bezig met literatuuronderzoek en grootschalige bevolkingsstudies. Ook ben ik projectleider van ‘Seks onder je 25e’ en ‘Seksuele gezondheid in Nederland’.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.